Zimná príprava vodných slalomárov na predolympijskú sezónu v teplých krajinách

V zimných mesiacoch vyhľadávajú slovenskí vodní slalomári ideálne podmienky na tréning v teplých krajinách. Sezóna 2023 bude kľúčová a rozhodujúca nielen pre olympijské miestenky, ale i menovitú nomináciu na olympijské hry Paríž 2024. Brazílske Rio de Janeiro, ostrov Réuninon, či umelá trať v arabskom Al Aine sa stali prechodným domovom našich reprezentantov.

Minulý týždeň ako posledný z reprezentačného tímu odletel zo Slovenska strieborný olympijský medailista Matej Beňuš. Spolu s trénerom Matúšom Hujsom sa pripojili  k početnej skupine slalomárov, ktorí už na ostrove Réunion naberajú potrebné tréningové hodiny na divokej vode. Spoločnosť im robia kanoistky Emanuela Luknárová a Monika Škáchová, kanoisti Alexander Slafkovský a Marko Mirgorodský, kajakárka Eliška Mintálová a kompletné kajakárske reprezentačné trio Adam Gonšenica, Jakub Grigar a Martin Halčin a tréneri Tomáš Mráz, Peter Cibák, ml., Patrik Gajarský, Lukáš Giertl a Stanislav Gejdoš. Realizačný tím dopĺňajú fyzioterapeuti Pavol Belička a Radovan Jambor. Matej Beňuš sa bude na Reunione pripravovať do 9. marca, ostatní reprezentanti majú naplánované dlhšie pobyty až do približne polovice marca.

Matúš Hujsa, tréner Mateja Beňuša zhodnotil prvé dojmy z Réunionu. ,,Voľbu opätovne cestovať na Réunion sme sa rozhodli, pretože to tu máme overené a vieme čo môžeme čakať. Maťo je tu už po tretiu zimnú prípravu po sebe. Kanál síce nie je najnáročnejší, ale na rozjazdenie po zimnej príprave je postačujúci a na účel, pre ktorý sme tu nám vyhovuje. Bývame v blízkosti kanálu, takže logistika na mieste je ideálna a v aute nestrávime cestami veľa času. Špecifikom ostrova Réunion je, že denné teploty sa pohybujú v rozmedzi 28-33 stupňov a vlhkosť ovzdušia sa niektoré dni blíži k 90%. To znamená, že vnímaná teplota je omnoho vyššia ako napríklad pri suchých 30 stupňoch v Al Ain. Podľa vedeckých štúdií tréning v takto náročných klimatických podmienkach vyvoláva podobné adaptačné mechanizmy ako tréning vo vysokohorskom prostredí. Počas tréningov sa venujeme aj ochladzovacím procesom a na tréningy nosíme prenosnú chladničku s ochladzovacím uterákom a pitným režimom. Počas 16 dní plánujme odtrénovať čo najväčší objem tréningových hodín na divokej vode. Okrem tréningov absolvujeme aj silový tréning v posilňovni priamo na kanáli.Počas prvého voľného dňa sme sa boli odreagovať a schladiť na vodopáde. Inak sa snažíme vyhýbať priamemiu slnku."

Tréner Tomáš Mráz pre dukla.sk zhodnotil tréningy na Reunione. „Podmienky na tréning tu máme vynikajúce. Sme tu tretí rok po sebe, vedeli sme, čo nás tu čaká. Aj preto sme sa rozhodli opäť pre túto destináciu. Správcovia areálu nám vychádzajú maximálne v ústrety vo všetkom čo potrebujeme na kvalitný tréning, na rozdiel od iných destinácii je nás v tréningových skupinách maximálne 12 lodí, väčšinou však ešte menej. Fitness centrum je priamo v lodenici miestneho klubu.  Aj časy tréningov sú veľmi prijateľné, takže športovci nemusia  vstávať extrémne skoro, aby sa stihli na každý tréning pripraviť. Ako bonus boli majstrovstvá Reunionu, na ktorých sa zúčastnili aj niektorí naši športovci, čo bolo zaujímavé spestrenie tréningu. Veľký pozor si musíme dávať na silné slnko, ktoré spaľuje aj pod mrakom. Miesto, ktoré zabudnete natrieť faktorom 50 okamžite zhorí. Ďalšou veľkou výhodou tohto miesta je okrem stabilného a teplého počasia iba trojhodinový časový posun a aj to že Reunion patrí do Európskej únie. Čo sa týka zdravotného stavu, viacerí pretekári si doliečujú zranenia z minulosti, ale aj vďaka fyzioterapeutom sú zatiaľ všetci na 100% pripravení na každý tréning.“

Brazílske Rio a olympijský areál Deodoro si pre prípravu vybrali obojživelníčky na divokej vode Soňa Stanovská s trénerom Miroslavom Stanovským a Zuzana Paňková s trénerom Petrom Murckom. V roly fyzioterapeutky sa o ich regeneráciu sa stará bývala slalomárka Jana Dukátová. Tá má práve na olympijskú atmosféru v Riu skvelé zážitky, keď v roku 2016 skončila na štvrtom mieste. Karnevalovú sezónu a teplé brazílske dni spolu s nimi využívajú na prípravu aj David Štaffen, Samuel Krajčí, Jaromír Ivanecký, ktorých koučuje tréner Juraj Ontko.

Zuzana Paňková odcestovala do Ria už koncom januára. „Celkovo Rio prekonalo moje očakávania,“ povedala Zuzana Paňková. „Čo sa týka trate, jedla a aj dopravy. Trať je super a k tomu je na nej aj málo ľudí. Máme tu iba dve tréningové skupiny. Umožňuje mi trénovať prejazdy cez valec, v ktorých mam stále medzery a prechádzať aj protivodné brány na oblúk. A za tieto štyri týždne som sa v týchto veciach dosť zlepšila a za to som rada. A celkovo mám rada takýto náročnejší charakter vody takže tréningy si užívam.“

Soňa Stanovská oslávila koncom februára v Riu svoje 23. narodeniny. „Túto destináciu som si vybrala preto čo ponúka. Jazdíme tu na najmodernejšom kanáli v Deodore a náš komplex, v ktorom bývame nám ponúka plné športové vybavenie od posilňovne cez trenažéry až po plavecký bazén, vrátane super stravy,“ povedala Soňa Stanovská.

Juniori a reprezentanti do 23 rokov trénujú na umelom kanáli v Spojených arabských emirátoch v meste Al Ain, kde sa pripravuje napríklad Ivana Chlebová, Richard Rumanský. Filip Stanko, Matej Blaščík, Michaela Haššová, Adam Janovčík, či Ludovít Macúš pod dohľadom trénerov Petra Mráza, Jána Šajbidora, Vladimíra Chrapčiaka a Dušana Mühla. Túto destináciu si na svoju prípravu vybral aj päťnásobný olympijský medailista Michal Martikán a kanoistka Sima Glejteková s trénerom Jozefom Martikánom.

Vo francúzskom Pau sa pripravuje menšia skupina reprezentantov zo Športového klubu polície. Laura Stanislavská sa tu pripravuje pod vedením trénera Mateja Janatu  spolu s ďalšími mládežníckymi pretekármi ako Laura Stanislavská, Dominik Egyházy, Jakub Jonák, Branislav Čársky, Ondrej Čech a Petronela Ižová. Na vode im sekunduje aj Daniel Hodas – Pauera z klubu Sokol Žilina, či Jakub Stanovský. 

Našich vodných slalomárov čaká v roku 2023 domáca nominácia o reprezentačné miestenky v Bratislave-Čunove (6. – 7. máj) a finálne zloženie reprezentácie sa dozvieme v Liptovskom Mikuláši (13. – 14. máj).

Po sérii troch Svetových pohároch v Augsburgu (1. – 4. jún), Prahe-Tróji (8. - 11.jún) a Tacene (15. – 18. jún) bude nasledovať prvá možnosť získať olympijskú miestenku na Európskych hrách v Krakove (29. jún – 2. júl). Majoritná časť miesteniek sa však rozdelí na svetovom šampionáte v londýnskom Lee Valley v septembri. Následne na finále Svetového pohára priamo v olympijskom dejisku začiatkom októbra spoznáme mená slovenských reprezentantov, ktorí sa pobijú o olympijské medaily v Paríži 2024.

Pozrite si kalendár pretekov na sezónu 2023:

https://www.canoe.sk/sk/divoka-voda/sutaze-divoka-voda/sutaze-divoka-voda-kalendar-pretekov

 

Text: Andy Zererová / Foto: Zuzana Paňková, Lukáš Giertl, Matúš Hujsa

Dňa 28.02.2023

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024