V semifinále MS sa predstavia 4 slovenské kajaky

*ICF Majstrovstvá sveta v slalome a extreme slalome - 27.-31.7.2022*

Druhý súťažný deň na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v nemeckom Augsburgu patril kvalifikačným jazdám kajakárok a kajakárov. Zo 6 slovenských lodí si postup do semifinále vybojovali 4.

Prvou Slovenkou, ktorá sa tešila z postupu do semifinále bola Eliška Mintálová. „Jazda bola náročná, voda sa veľmi menila. Mala som tam nejaké chyby a musela som viackrát zaimprovizovať, ale je tam postup do semifinále, čo bolo dnes cieľ, takže som spokojná,“ hodnotila úradujúca majsterka Európy.

Veľkú radosť prežívala Zuzana Paňková. Napriek tomu, že kajak je stále iba jej doplnkovou disciplínou, rozbalila to naplno. Nad jej časom  98,43 sekundy sa rozplýval aj miestny komentátor. Zuzka obsadila v kvalifikácii fantastické druhé miesto. O 0,10 sekundy bola lepšia len skúsená Talianka Stefanie Hornová. „Bola to úžasná jazda, všetko mi vyšlo tak, ako malo, vôbec som to nečakala. Lepšie to nemohlo byť, som rada, že ma Talianka porazila, lebo som nechcela ísť v semifinále posledná, takže aj za to som rada,“ tešila sa naša kajakárka nádej, stále len 17-ročná pretekárka, ktorá sa z nedávnych juniorských majstrovstiev sveta vrátila domov so štyrmi medailami. Na seniorskom šampionáte v Augsburgu sa dokázala s divokou vodou popasovať lepšie, než olympijská víťazka z Tokia – domáca hviezda Ricarda Funková či austrálska suverénka uplynulých sezón Jessica Foxová. „Voda sa dnes naozaj dosť menila, niekedy ma prekvapila, ale keď sa ide viac na stred brán, nie úplne na tesno, dá sa to zvládnuť,“ uzavrela Paňková.

Jedinou slovenskou kajakárkou, ktorej sa nepodarilo postúpiť bola Simona Glejteková. „Ani táto druhá jazda nebola vôbec dobrá. Už od začiatku to nešlo podľa mojich predstáv. Akosi mi nevyšla voda, potrápila som sa hneď na úvod a nabaľovali sa ďalšie chyby. Pod mostom som sa nechytila do protiprúdky a celé to bolo také uťahané. Navyše, na záver prišla veľká chyba a dva ťuky – s tým som už nedokázala nič urobiť,“ zhodnotila s veľkým smútkom v hlase naša kajakárka.

V mužskom kajaku predviedol čistú jazdu strieborný medailista z tokijskej olympiády Jakub Grigar, za víťazom kvalifikácie Čechom Vítom Přindišom zaostal o rovné 3 sekundy. „Už na štarte som si bol vedomý, že sa môže stať hocičo a že tá voda sa veľmi mení, takže som hlavne chcel zájsť takú jazdu, kde by som nespravil žiadnu väčšiu chybu a aby som mal stále priestor reagovať na vodu. Pre mňa je to postupová jazda, s ktorou som spokojný. Je veľmi dôležité prejsť trať čisto, pretože v kajakoch sa už jazdí na desatinky, takže dve sekundy navyše, by boli strašne veľa,“  rozhovoril sa Kubo. Nášho reprezentanta čakali po príchode do cieľa desiatky malých fanúšikov. Najskôr mu zatlieskali a následne im Kubo dlhé minúty rozdával podpisy.

Až po druhej jazde si vydýchol Adam Gonšenica, ktorý urobil jednu malú zmenu a vďaka tomu sa tešil z postupu. „V hornej časti trate som išiel skalu z opačnej strany, čo bolo asi rýchlejšie a určite jednoduchšie. Zároveň som sa vyvaroval dotyku s bránkou, takže táto jazda bola dokopy o päť sekúnd rýchlejšia ako tá prvá. Nie je príjemné ísť druhú jazdu, lebo štartovka je stále nabitá a je voľných už len desať miest, ale o to viac ten postup poteší a navyše s dobrým časom. Je to pre mňa povzbudenie, že viem ísť čisto a minimálne o jednu jazdu viac som si natrénoval,“ smial sa Adam v cieli.

Smutný bol Martin Halčin, ktorému sa do semifinále nepodarilo kvalifikovať. Majstrovstvá sveta sa preňho však ešte nekončia, predstaví sa aj v extreme slalome.

 

Text: Martina Uličná, Foto: Renáta Daníková

Dňa 28.07.2022

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024