Tvrdo pracujeme na našom (olympijskom) sne

Kajakárka ELIŠKA MINTÁLOVÁ aj o neplánovanom presune z Austrálie na Nový Zéland

Napriek komplikáciám sa usmieva a hľadá pozitíva na novo vzniknutej situácii. Naša elitná kajakárka Eliška Mintálová musela aj so svojím tímom vymeniť austrálsku divokú vodu za prostredie na Novom Zélande. Niekoľko dní bez tréningu sa bude snažiť dobehnúť na konci sústredenia, počas ktorého smeruje všetko k tomu najpodstatnejšiemu – tohtoročným olympijským hrám v Paríži.

Dvadsaťštyriročná žilinská rodáčka Mintálová odletela do Austrálie v januári. „Prvý pobytový týždeň bol viac-menej aklimatizačný, väčšinou sme mali jednu tréningovú fázu na divokej vode, k tomu sme pridávali turistiku či behy. Mali sme už aj prvé preteky, hneď po troch tréningoch na vode, aj preto sme to vnímali ako prípravu. Aj ďalších dvanásť dní šlo všetko podľa plánu, no potom nám povedali, že ak zaprší, nebudeme môcť trénovať. Dôvodom bolo premnoženie toxických siníc vo vode. Žiaľ, tak sa aj stalo. Najskôr to vyzeralo len na štvordňovú pauzu, čo by bolo ešte akceptovateľné. Neskôr nám však oznámili, že jedna z dôležitých hodnôt bola násobne prekročená, takže by to bolo aj dosť nebezpečné pre naše zdravie. Zvážili sme všetky možnosti a rozhodli, že sa za divokou vodou presunieme do Aucklandu na Nový Zéland,“ uviedla v rozhovore pre SMC držiteľka zlata z domácich majstrovstiev Európy v Liptovskom Mikuláši spred dvoch rokov. „Presun nás síce na pár dní odstavil, ale na druhej strane tu máme rozmanité tréningové podmienky. Nový moderný kanál je podobný ako v Paríži. A v dvojhodinovej dostupnosti je aj prírodná rieka, na ktorej sa dá trénovať nielen slalom, ale aj olympijský kros, na ktorý doma stále nemáme vytvorené žiadne podmienky. Do toho určite pridáme aj ďalšie tréningové prostriedky: beh, posilňovňu a možno aj plávanie,“ pokračovala Eliška, ktorá má v zbierke vo svojej kategórii K1 aj cenné striebro z vlaňajších MS v Londýne. Spomenula, že kanál na Novom Zélande sa v mnohom ponáša na ten parížsky, kde sa bude tento rok súťažiť o olympijské medaily. „Je tvorený umelými prekážkami, patrí teda medzi najmodernejšie trate. To isté je v Paríži. Tiež je na určitých úsekoch rozbitý a treba sa naučiť správne reagovať na vodu. Aj preto to napriek nečakaným komplikáciám v Penrithe berieme ako novú príležitosť. Verím, že aj napriek finančným problémom, ktoré tieto zmeny prinášajú, to pre olympijskú prípravu môže byť ešte lepšie…“

Návrat ku „protinožcom“, prvý po pandémie koronavírusu, si napriek tvrdým tréningom užila. „Pripravovala som so svetovou špičkou, najmä s olympijským víťazom Čechom Jirkom Prskavcom. Sledovala som jeho prejazdy bránkami a myslím si, že mi to veľmi pomohlo. Atmosféra bola super, stretli sme sa skvelá tréningová partia. Prostredie je tiež úžasné, hoci, nikdy neviete, odkiaľ sa zjaví nejaký had či pavúk… Infraštruktúra je však naozaj super. Bývali sme priamo v Penrithe a vlakom sme boli za 50 minút v Sydney. Pre mňa je to asi najobľúbenejšie miesto na svete. Naozaj sme si to užili, aj keď sme trénovali každý deň okrem nedele, ktorú sme využívali na výlety. Aj na Novom Zélande to však zatiaľ vyzerá veľmi dobre. Verím, že sa budeme vedieť dobre pripraviť. Všetci sme nastavení tak, že ideme tvrdo pracovať na našom sne,“ jasne naznačila, čo je pre ňu v sezóne 2024 najpodstatnejšie. Súperenie pod olympijskými kruhmi si vyskúša druhý raz v kariére, v Tokiu v roku 2021 (pôvodne sa malo súťažiť v roku 2020, presun spôsobila spomenutá pandémia) skončila vo finále „ká jednotky“ na deviatej priečke. „Snažím sa pripravovať deň po dni, sústrediť sa na každý tréning. Nie vždy to ide, niekedy aj niečo zabolí, ale snažím sa do toho dávať všetku energiu. Vieme, že hlavný vrchol budú olympijské hry, na tie všetko smeruje. Plánujeme odjazdiť aj majstrovstvá Európy a dvoje pretekov Svetového pohára. Bude totiž dôležité vyskúšať si aj súťažný tlak. Plus, budeme často chodiť na prípravné kempy priamo do Paríža, aby sme si to čo najviac natrénovali. Samozrejme, veľmi sa teším. Bude to moja druhá olympiáda, nie som už úplný nováčik. Mám za sebou dobré výsledky a aj preto teraz môžem mať vysoké ambície,“ dodala Eliška Mintálová.

 

zdroj: SMC

foto: Facebook Elišky Mintálovej

Dňa 20.02.2024

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024