Ktorí slovenskí slalomári si vybojujú v Ivrei účasť na tohtoročných olympijských hrách?

DENNÍK ŠPORT: Dnes sa začnú v talianskej Ivrei majstrovstvá Európy vo vodnom slalome

Pred nami sú dni s veľkým D! Oddnes do nedele budú slovenskí vodní slalomári bojovať nielen o medaily na majstrovstvách Európy. V talianskej Ivrei, kam sa naša reprezentácia presunula už minulý pondelok, sa totiž bude okrem cenných kovov zo šampionátu starého kontinentu pádlovať aj o účasť na tohtoročnej tokijskej olympiáde.

Štart v Japonsku má už od septembra 2019 istú kajakár Jakub Grigar. O menovitej miestenke pre kajakárky (v hre sú Mintálová a Dukátová) a kanoistov (Slafkovský, Beňuš a Martikán) sa rozhodne tento víkend na Apeninskom polostrove. V prípade, že naše kanoistiky vybojujú v Ivrei kvótu pre Slovensko, bude mať možnosť pod piatimi kruhmi štartovať jedna z tria Glejteková, Paňková, Škáchová.

„Viem, že na majstrovstvách Európy ide vždy v prvom rade o čo najlepšie výsledky, lenže naša priorita bude tentoraz v Ivrei predsa len iná. Kanoistky sa pokúsia úspešne zabojovať o poslednú voľnú európsku miestenku na tokijskú olympiádu a kanoisti i kajakárky si to medzi sebou naposledy rozdajú v nominačnom súperení o menovitú kvótu do Japonska. Bude to náročné najmä na psychiku, takže z tohto pohľadu je jasné, cenné kovy môžu visieť pre našich slalomárov privysoko,“ povedal nám ešte pred odchodom na šampionát do Talianska športový riaditeľ sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Lukáš Giertl.

LIVE VÝSLEDKY Z ME IVREA

Má pravdu v tom, že prvoradé bude pre Slovákov v Ivrei súperenie o Tokio, ale na druhej strane má náš vodný slalom pred sebou jedno vážne varovanie. Od vzniku samostatnej republiky sa stalo len jediný raz, že sa slovenskí slalomári nevracali domov z vrcholného podujatia (OH, MS, ME) bez medaily. Stalo sa práve na posledných majstrovstvách Európy, na ktorých štartovali. Bolo to v roku 2019 vo francúzskom Pau. Najbližšie k nej bola vtedy hliadka kanoistov Martikán, Mirgorodský, Beňuš, ktorá skončila štvrtá a v individuálnej súťaži Mirgorodský v C1, keď obsadil šiestu priečku. Vlani sa mali ME uskutočniť v londýnskom Lee Valley, ale pre pandémiu koronavírusu ich zrušili a nakoniec sa predsa len konali v závere sezóny bez viacerých špičkových slalomárskych krajín v Prahe, ale tam Slováci neštartovali.

Teraz tak majú pred sebou prvú príležitosť o reparát dosiahnuť na „Európe“ lepšie výsledky. Na ktorých reprezentantov sa môžeme najviac spoliehať? Určite na všetkých troch kanoistov, ďalej na kajakárky Mintálovú i Dukátovú a kajakárov Grigara i Halčina. Potešila by nás aj účasť niektorej z našich kanoistiek vo finále, ale pre ne bude prvoradý zisk olympijskej miestenky a ak by to zvládli, tak potom by si to už rozdali v priamom súboji medzi sebou o účasť v Tokiu na meno.

Uvidíme, v akej pohode sa na ME predstavia 16-ročná kanoistka Zuzana Paňková a 21-ročný kajakár Adam Gonšenica, ktorí zažijú seniorskú reprezentačnú premiéru. „Verím, že podám dobré výkony a nespravím si v Ivrei hanbu. ,Seniorka' mi vždy tesne ušla, je super, že teraz to konečne vyšlo. Bude to pre mňa veľká výzva,“ povedal po úspešných nominačných pretekoch na Liptove slalomár KTK Dukla.

adam_gonsenica_slalom_slp_2020_26-07_4843

Teoreticky on a kajakárka Michaela Haššová mali možnosť predstaviť sa aj v extrémnom slalome, ktorý má na ME premiéru a bude i v programe na OH 2024 v Paríži. „Šancu dostali tretie lode v K1 mužov i žien a Gonšenica sa rozhodol, že v Ivrei zabojuje aj v tejto disciplíne. Na programe bude extrémny slalom i na majstrovstvách sveta v septembri v Čunove, ale na toto podujatie už pripravíme nominačné preteky, na ktorých sa rozhodne, kto nás bude v ňom u nás reprezentovať,“ dodal Lukáš Giertl.

Česko, Španielsko, Francúzsko, Veľká Británia a Slovinsko už majú všetky štyri tokijské miestenky. Veríme, že francúzske Pau bez medaily sa v talianskej Ivrei nezopakuje a Slovensko sa pridá aj k spomínaným piatim krajinám.

Ktorí slovenskí slalomári si vybojujú v Ivrei účasť na tohtoročných olympijských hrách?

Slafkovského tokijská istota byť najlepší z našich

Už takmer dvadsať mesiacov trvá súperenie slovenských vodných slalomárov o miestenky do Tokia. Prvé nominačné preteky sa uskutočnili už na prelome augusta a septembra v roku 2019 v rámci 4. kola Svetového pohára v nemeckom Markkleebergu. Druhé boli o týždeň neskôr počas 5. kola Svetového pohára v Prahe a tretie na konci septembra počas majstrovstiev sveta 2019 v španielskom La Seu d'Urgell. Záverečné štvrté sa mali uskutočniť na vlaňajších ME v londýnskom Lee Valley, ale nakoniec sa konajú pre pandémiu koronavírusu až teraz o rok neskôr na ME v talianskej Ivrei.

BEZ TLAKU IBA KAJAKÁR GRIGAR
Na svetovom šampionát v Španielsku si Slováci vybojovali tri zo štyroch olympijských miesteniek a len medzi kajakármi bolo už vtedy jasné, kto nás bude reprezentovať na OH v Tokiu. Jakubovi Grigarovi už postup do finále stačil na potvrdenie olympijskej miestenky na meno, a tak ho nemuselo mrzieť, že v ňom obsadil posledné desiate miesto. Pozíciu náhradníka sa vybojoval Martin Halčin, takže teraz v Ivrei už môžu slovenskí kajakári bez psychického tlaku zabojovať o čo najlepší výsledok.
KONEČNÉ PORADIE V NOMINAČNOM BOJI V K1 MUŽOV: 1. Grigar 81, 2. Halčin 39, 3. Málek 13.

jakub_grigar_icf_wc2_canoeslalom_21-06_3171

KAJAKÁRKA MINTÁLOVÁ KÚSOK OD TOKIA
Rozhodnuté ešte nie je medzi kajakárkami, ale Eliška Mintálová má v súperení s Janou Dukátovou všetko vo svojich rukách. Po troch nominačných pretekoch má pred skúsenejšou reprezentačnou kolegyňou výrazný 19-bodový náskok a hoci sa najhorší výsledok zo štyroch nominačných pretekov škrtá, Mintálová by mala s prehľadom potvrdiť olympijskú miestenku. Ak by sa totiž Dukátová stala aj majsterkou Európy, za čo by získala tridsať bodov, Mintálovej by v tom prípade stačilo skončiť do 19. miesta. A to je výsledok, na ktorý výkonnostne určite má. Napriek tomu nenechala nič na náhodu a v Ivrei sa pripravovala už o týždeň dlhšie, ako hlavná časť slovenskej reprezentácie.
PORADIE V NOMINAČNOM BOJI K1 ŽIEN: 1. Mintálová 57, 2. Dukátová 38.
TIP ŠPORTU: Mintálová postúpi na ME do finále a suverénne si tak potvrdí účasť v Tokiu.

eliska_mintalova_icf_wc2_canoeslalom_21-06_2411

KANOISTI MAJÚ ŠANCU VŠETCI TRAJA
Najdramatickejší boj o účasť v Tokiu očakávame medzi našimi kanoistami, z ktorých všetci traja majú stále reálnu šancu prebojovať sa na tohtoročnú olympiádu. Po troch nominačných pretekoch je síce na tom najlepšie Alexander Slafkovský pred Matejom Beňušom, ale v hre je aj tretí Michal Martikán. Ten síce na Slafkovského stráca až 23 bodov, ale keďže sa najhorší výsledok škrtá, tak reálne sú medzi nimi len dva body! Čiže, ak by sa napríklad stal Martikán majstrom Európy, tak Slafkovský alebo Beňuš musia skončiť do tretieho miesta, ak chcú byť v konečnom poradí pred ním. Ak získa zlato Beňuš, tak znovu musí byť Slafkovský druhý alebo tretí, inak by cestoval do Tokia strieborný z OH v Riu de Janeiro.

Najlepšie je na tom Slafkovský, ktorý bojuje o premiérovú účasť na OH. Na stopercentnú tokijskú istotu potrebuje maličkosť – na ME v Ivrei byť najlepší zo slovenského tria. V hre sú aj ďalšie možnosti, ale tými sa nechce zaoberať ani jeden z nich. „Beriem to tak, že keby sme teraz škrtli najhorší výsledok, tak sme úplne vyrovnaní. S tým idem do toho. Som nohami pevne na zemi, nemám pocit extra výhody. Viem, že ak zo seba dokážem dať maximum a urobím svoju jazdu, mohlo by to stačiť, aby som bol z našich najlepší, čo by mi zabezpečilo účasť v Tokiu,“ skonštatoval Slafkovský.
PORADIE V NOMINAČNOM BOJI C1 MUŽOV: 1. Slafkovský 83, 2. Beňuš 76, 3. Martikán 60.
TIP ŠPORTU: Všetci traja naši kanoisti postúpia na ME do finále a miestenku do Tokia si vybojuje Slafkovský.

alexander_slafkovsky_icf_wc2_canoeslalom_21-06_2335

KANOISTKY ZAČNÚ OD NULY
V prvých troch nominačných pretekoch sa predstavili v C1 žien Stanovská, Škáchová a Luknárová, žiaľ, miestenku pre Slovensko na MS v La Seu d'Urgell nevybojovali, a tak o účasť v Ivrei sa konali nové nominačné súboje. Po štyroch najmä psychicky náročných pretekoch sa tešili Simona Glejteková, Monika Škáchová a Zuzana Paňková. Teraz je na nich, aby získali pre Slovensko poslednú voľnú európsku miestenku do Tokia v tejto kategórii. Ich súperkami už nebudú Rakúšanky, Češky, Španielky, Francúzky, Britky, Nemky, Talianky a Slovinky, pretože tieto už majú istotu štartu v Japonsku. Najväčšie konkurentky tak budú Poľky, Ukrajinky a Rusky. Ak chceme mať v Tokiu zastúpenie aj v tejto kategórii, tak nesmie byť pre našou kanoistkou ani jedna slalomárka mimo už spomínaných ôsmich krajín. A ak to Slovenky zvládnu, tak najlepšia z nich si vybojuje účasť na tokijskej olympiáde.
TIP ŠPORTU: Slovenky vybojujú olympijskú miestenku a z účasti v Tokiu sa bude tešiť najmladšia z nich Paňková.

Slovak_Open_2020-nedela_13-09_9119

Pripravil JÁN JEŽÍK, FOTO PAVOL UHRIN

Dňa 06.05.2021

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024