Pamätné lavičky olympionikov dnes odhalili v Čunove

MAJSTROVSTVÁ SVETA V KANOISTIKE NA DIVOKEJ VODE - ČUNOVO, BRATISLAVA (22. - 26. SEPTEMBER 2021)

Bratislava 20. septembra - Súčasťou zrekonštruovaného areálu Divoká voda v bratislavskom Čunove sa stali aj lavičky úspešných slovenských olympionikov v kanoistike na divokej vode a ich trénerov. Fanúšikovia divokej vody si tak môžu preteky vychutnávať po novom z lavičky, ktorá pripomína úspechy pod piatimi kruhmi v podaní Petra a Pavla Hochschornerovcov, Eleny Kaliskej, Michala Martikána, Petra a Ladislava Škantárovcov, Mateja Beňuša, Juraja Minčíka, Jany Dukátovej, ale i čerstvého olympijského medailistu z Tokia Jakuba Grigara.

Bronz na olympijských hrách v Sydney 2020 získal kanoista Juraj Minčík. Neskôr v pozícii trénera priviedol k medailám bratrancov Ladislava a Petra Škantárovcov a Mateja Beňuša. „Je to krásny nápad. Priznám sa, že som o tom vôbec nevedel. Došla mi pozvánka, že je prichystané nejaké prekvapenie. V ostatnom období som tu netrávil príliš veľa času, pretože som sa zdržiaval na iných športoviskách. Veľmi milo ma to teda prekvapilo a teším sa z toho,“ povedal po pondelňajšom odhalení lavičiek dnes už 44-ročný tréner Športového centra polície.

Dva dni pred majstrovstvami sveta sa do Čunova dostavila väčšina úspešných športovcov a trénerov. Spoločne teda mohli zaspomínať na svoje výrazné úspechy, ktorými budovali silné postavenie slovenskej kanoistiky vo svete. „Je to neopísateľné, neopakovateľné. Čím som zrelší, tým viac si uvedomujem, čo náš vodný slalom dokázal. Bude veľmi náročné to zopakovať. Priznám sa, že teraz nemám príliš veľa času, aby som žil vodným slalomom, a aj preto sa veľmi teším na majstrovstvá sveta, že si ich užijem ako divák a budem opäť pri tom. Je to doma, v novom areáli. Veľa mojich rovesníkov sa už stalo trénermi, takže rád ich uvidím, porozprávame sa,“ uviedol Minčík. „Skúšal som sa posadiť aj na Stana Gejdoša (tréner Jakuba Grigara, pozn.), či je to rovnaké a veru to bol ten istý pocit,“ dodal žartom.

 

Na svoju lavičku sa posadil aj Michal Martikán, prvý olympijský víťaz v novodobej histórii Slovenska. „Je v prvom rade super, že sa nám podarilo zmodernizovať trať, čo bol základ celej rekonštrukcie. To, že sa celý areál mení na park je skvelý nápad a páči sa mi to. Dúfam, že tieto lavičky budú mať posolstvo pre ďalšie generácie a pre ľudí. Vďaka tejto trati i vďaka kanálu v Liptovskom Mikuláši sme dosiahli veľké úspechy. Bude to teda jedna z pamiatok na ne. Som rád, že som bol súčasťou spomenutých úspechov. Vodný slalom je na Slovensku olympijský šport číslo jeden. Je to pre mňa zároveň veľká česť, byť v spoločnosti takých skvelých športovcov,“ vyhlásil päťnásobný medailista z OH.

Športovcov na odhalenie lavičiek priviedol predseda Sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Richard Galovič. „Ostatných dvadsať rokov ovplyvňujem smerovanie vodného slalomu na Slovensku. Jeho prezentáciu veľmi výrazným spôsobom tvorili práve títo ľudia. Že pre nich chystáme tieto lavičky som s nimi nekonzultoval, pretože sme chceli, aby to bolo prekvapenie. Napokon sa to podarilo. Boli radi, niektorí priam dojatí. Takže som rád, že to funguje,“ ozrejmil predseda organizačného výboru blížiacich sa majstrovstiev sveta (22. - 26. septembra 2021).

 

„Chcel som, aby vedeli, že hoci sme v novom areáli, stále tu majú svoje miesto, a že kedykoľvek prídu, majú kúsok vlastného miesta, aby si tu mohli sadnúť a pozrieť sa na šport, ktorý veľmi výrazným spôsobom ovplyvnili svojou tvrdou prácou. Je to gesto, že Slovenská kanoistika si ich veľmi váži a sú pre nás tým najdôležitejším artiklom. Nie infraštruktúra, nie športovisko, ale tí ľudia, ich úsilie a energia, ktorú do toho športu vkladajú. Zároveň je to aj odkaz pre mladú generáciu, že pozorne sledujeme ich kroky a vieme ich oceniť. Keďže sme na lavičky napísali mená a úspechy našich športovcov, tak vždy keď niekto pôjde okolo trate, bude si môcť pripomenúť, čo sme dosiahli,“ uzavrel Galovič.

Text: Samuel Prekop

Foto: Peter Brichta

 

Pre viac informácií sledujte našu webstránku: www.canoebratislava.sk

Instagram: www.instagram.com/canoeslalombratislava

Facebook: www.facebook.com/CanoeSlalomBratislava

Dňa 20.09.2021

Preteky

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024