Olympijské hry mládeže - story

Katarína Pecsuková a Emanuela Luknárová prešli na jar v Barcelone kvalifikačným sitom a dostali sa na Mládežnícke olympijské hry do Buenos Aires. Katarína v kajaku a Emanuela v Kánoe. Katarína špecialistka na rýchlostnú kanoistiku a Emka na slalom. Až počas hier ICF otvorila postupový kľúč a umožnila pretakárom štartujúcim v kánoe vyštartovať aj v kajaku a naopak. Samozrejme sme to využili a Emu prihlásili aj do kajaku. Ema však ešte musela prejsť skúškou, či vie pádlovať aj na rýchlostnom kajaku. Taká bola podmienka účasti na YOG. Ak ste chceli štartovať v rýchlostnom kajaku alebo kánoe museli ste štartovať aj v slalome a naopak. Toto pravidlo platí napriek tomu, že medaily sa v každej disciplíne udeľovali zvlášť. Bola to súčasť edukačno-sociálnej stratégie olympijských hier mládeže.

“Ja som slalomárka, čiže šprint nieje moja silná stránka”

Podľa programu hier najskôr vyštartovali kajakárky v šprinte. Tam zabojovala špecialistka Katka Pecsuková a získala STRIEBRO - prvú medailu pre Slovensko! Nasledoval kajak slalom a tam už dominovala Emka. Nekomromisne vyhrala kvalifikáciu a počas vyraďovacích pretekov nikomu nedovolila ju poraziť. Trať trvala zhruba 80 sekúnd a počas 5 hodín ju Ema musela naplno zvládnuť až 5 krát. Odpádlovala to na výbornú a získala prvé ZLATO pre Slovensko !

Po víťazstve dostala Emka otázku novinárov “Videli sme ťa aj rýchlostnej kanoistike ale moc to nemáš rada však ?” jej odpoveď znela “Ja som slalomárka, čiže šprint nieje moja silná stránka,” a pokračovala “Bol to dobrý deň, dobre som sa cítila, bola som plná sily, stačilo to na víťazstvo a zlatú medailu a ja som štastná. Najnervóznejšia som sa cítila v semifinálovej jazde, kde som vedela, že keď vyhrám budem mať medailu. Ale mala som celý deň najrýchlejšie časy a verila som si, že môžem vyhrať preteky”. 

Na druhý deň sa konali preteky v Kánoe. To bola Emkina prioritná disciplína. V Barcelone v nej skončila na 3. mieste a tak sme všetci dúfali, že svoj štart opäť pretaví na medailu. Aj keď tu bolo riziko, že únava z predošlého dňa môže zohrať svoje. Jej súperky nemali predošlý deň taký náročný. Ema opäť vyhrala kvalifikáciu. Následne hravo postúpila cez osemfinále aj cez štvrťfinále. Jej časy boli najlepšie zo všetkých rozjázd. Prišlo však semifinále, kde sa Doriane Delassus z Francúzska (neskoršia víťazka) vypla k maximálnemu výkonu a o necelé štyri desatiny vyradila Emku z finále. Emka tak bojovala o bronz. V tejto jej poslednej olympijskej jazde zašla rekordný čas dňa a bronzovú medailu si nenechala ujsť.

"som trochu smutná že nemám dnes zlato, pretože som na to mala"

Strašne sa teším zo zisku dvoch medailí na mládežníckej olympiáde aj keď som trochu smutná že nemám dnes zlato, pretože som na to mala. Ale aj tak sa strašne teším” Emka v cieli kánoe.
Jej tréner Patrik Gajarský, viditeľne štastný len stručne poznamenal “ Som na ňu neskutočne hrdý a ešte som riadne spálený od slnka :)

Naše dievčatá tak skompletizovali svoju zbierku medailí na Zlato, Striebro a Bronz. Slovenská kanoistika opäť potvrdila, že je najúspešnejším slovenským športom.

(oro)

 

Dňa 18.10.2018

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024