O nominačné body nakoniec v Poľsku a na Liptove

DENNÍK ŠPORT: Slovenskí vodní slalomári v plnej príprave na novú sezónu, cez víkend v talianskej Ivrei generálka na ME

Netradične skoro, už druhý májový víkend, sa v talianskom meste Ivrea uskutočnia majstrovstvá Európy vo vodnom slalome, ktoré budú mimoriadne dôležité. Nielenže sa bude na nich bojovať o tituly európskych šampiónov, ale rozdávať sa tam budú aj posledné miestenky na tohtoročné olympijské hry v Tokiu. Pôvodne sa mal tento európsky šampionát uskutočniť vlani v londýnskom Lee Valley, ale koronavírusová pandémia ho zrušila a jeho organizáciu si tohto roku zobrali na seba Taliani. 

„Aj pre nás sú tieto majstrovstvá Európy mimoriadne dôležité,“ začal športový riaditeľ sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistky Lukáš Giertl a pokračoval: „Na svetovom šampionáte v septembri 2019 v španielskom La Seu d'Urgell sme si chceli vybojovať olympijské miestenky vo všetkých štyroch kategóriách, ale žiaľ, našim kanoistkám sa to nepodarilo. Druhú možnosť na kvalifikovanie sa do Tokia budú mať teraz v Ivrei a ja verím, že dievčatá to zvládnu a na japonskej olympiáde sa predstavíme s maximálnym možným počtom lodí.“

Mimoriadne dôležitý však bude európsky šampionát nielen pre slovenské kanoistky, o veľa pôjde aj v ďalších dvoch kategóriách. V C1 mužov si to Slafkovský, Beňuš a Martikán naposledy rozdajú o nominačné body, na základe ktorých sa jeden z nich prebojuje v našej parádnej kategórii na tokijskú olympiádu. Najbližšie má zatiaľ k tejto miestenke Alexander Slafkovský, ale aby si nakoniec vybojoval premiérovú účasť na olympiáde, čaká na neho náročný súboj s Beňušom i Martikánom. Medzi kajakárkami sú v hre už len Mintálová a Dukátová, pričom prvá menovaná má nominačný súboj o OH rozbehnutý veľmi dobre a ak ho zvládne psychicky, v Tokiu by nemala chýbať. Najpokojnejšie sa môže na japonskú olympiádu pripravovať kajakár Jakub Grigar, ktorý si miestenku na svoje meno vybojoval už v La Seu d'Urgell.

jakub_grigar_icf_wc2_canoeslalom_21-06_3174

O tom, že naši najlepší slalomári nenechávajú nič na náhodu, svedčí aj fakt, že v Ivrei sa pripravujú už od minulého pondelka a strávili tam aj veľkonočné sviatky. „Najbližší víkend sa tu uskutočnia preteky, ktoré budú generálkou na majstrovstvá Európy, a tak sa naši slalomári snažia čo najviac zoznámiť s divokou vodou v Ivrei,“ pokračoval Giertl, ktorý je spolu s nimi v Taliansku. A kto konkrétne sa pripravuje zo slovenských slalomárov v Ivrei? „Z kanoistov sú tu Slafkovský, Beňuš, Martikán a Mirgorodský, z kajakárok Mintálová a Dukátová, z kanoistiek Luknárová, Škáchová a Glejteková, z kajakárov Grigar, Halčin a Gonšenica,“ oboznámil nás Giertl, ktorý približuje, že v Ivrei je v súčasnosti zaujímavá spoločnosť: „Okrem nás tu trénujú aj Česi, Švajčiari, Poliaci, Íri a, samozrejme, domáci Taliani.“

LIVE VÝSLEDKY Z IVREI

Preteky, ktoré sú na programe už najbližší víkend a pre Slovákov nimi odštartuje nová sezóna, mali byť už skôr, ale ich termín posunuli organizátori pre problémy s vodou. „Už je všetko v poriadku. Od piatka nám tečie taká, aká by mala byť pustená aj na majstrovstvách Európy. Myslím si, že všetci môžeme byť s touto prípravou spokojní. Na kanáli sa netlačíme a pretekári majú dostatok času na pokojný tréning,“ pokračuje Giertl.

Ako sme už spomenuli, pre našich slalomárov sa pretekmi v Ivrei začne tohtoročná sezóna, ktorá bude – ak to dovolí pandemická situácia – mimoriadne nabitá. Veď už hneď nadchádzajúci víkend po talianskom podujatí sú na programe prvé nominačné preteky na európsky šampionát. Účasť na nich má zatiaľ istú trio kanoistov Slafkovský, Beňuš, Matikán, kajakárky Mintálová i Dukátová a kajakári Grigar i Halčin. O zvyšné miestenky (a aj pozície náhradníkov), čiže vrátane všetkých troch v C1 žien, sa bude bojovať na nominačných pretekoch. Pôvodne sa mali uskutočniť v Čunove a Liptovskom Mikuláši, ale keďže oba kanály sú ešte stále momentálne bez vody, vedeniu slovenského vodného slalomu vznikli nemalé problémy, ktoré však promptne vyriešilo.

„Samozrejme, že sme sa vzniknutou situáciou museli zaoberať a nakoniec sme pripravili tri varianty, na základe ktorých naši slalomári zabojujú o nominačné body pre účasť na majstrovstvách Európy v Ivrei. Podľa prvého sa nominačné preteky budú konať 17. a 18. apríla v Krakove a 24. a 25. apríla v Liptovskom Mikuláši. V prípade, že by sa preteky v Poľsku nemohli z nejakého dôvodu uskutočniť, tak by slalomári o nominačné body bojovali 23. – 25. apríla v Liptovskom Mikuláši a z týchto troch nominačných pretekov by sa počítali dva najlepšie, pričom v prípade prvého variantu sa pretekárom rátajú tri najlepšie výsledky zo štyroch. A v zálohe máme ešte aj tretí variant v prípade, že by sa nemohli konať preteky ani na Liptove, tak v rovnakom termíne 23. - 25. apríla by slalomári o nominačné body zabojovali v Žiline, pričom by sa takisto počítali dva najlepšie výsledky z troch pretekov. Ako vidieť z týchto možností, pripravili sme až tri varianty z toho dôvodu, že v každom prípade chceme, aby sa o nominácii na európsky šampionát v Ivrei určite rozhodlo na divokej vode a nie za stolom,“ skonštatoval Giertl.

Ako je známe, voda v týchto dňoch v rekonštruovanom kanáli v Liptovskom Mikuláši netečie, je šanca, že v druhej polovici apríla už v ňom potečie? „Máme zaručené informácie od Mikulášanov, že od pätnásteho apríla púšťajú vodu, takže ja som optimista a verím, že nominačné preteky zvládneme podľa prvého variantu."

Giertl (1)

Zorganizovať v tomto pandemickom období preteky nie je jednoduché a najmä v zahraničí je to oveľa náročnejšie. „Keď sme už vedeli, že dolu čunovským kanálom voda potečie najskôr od polovice mája, tak som napísal vedeniu poľského vodného slalomu žiadosť, v ktorej som ich poprosil, či by sme v Krakove nemohli zorganizovať naše nominačné preteky.  S Poliakmi máme veľmi dobré vzťahy, oni viackrát mali nominačné preteky na Slovensku, takže nám bez problémov vyšli v ústrety. V rovnakom termíne tam budú bojovať o nominačné body nielen oni, ale aj Rusi, takže to môže byť celkom zaujímavé. Našou snahou však bude, aby sme slovenské nominačné preteky zorganizovali v samostatnom bloku, aby boli čo najobjektívnejšie a aby bolo čo najjednoduchšie rátanie nominačných bodov,“ vysvetľuje Giertl, ktorý nám zároveň priblížil, na základe akého kritéria utvorili našu štartovú listinu: „Trénerská rada výhradne trvala na tom, aby na nominačných pretekoch štartovali len pretekári, ktorí spĺňajú momentálne pandemické opatrenia v našej krajine pre štart na podujatí. Týka sa to slalomárov, ktorí majú olympijský dekrét, ďalej tí, ktorí sú v našich oboch centrách – čiže v Dukle i ŠCP, a poslednú skupinu tvoria slalomári mládežníckeho vrcholového strediska. Na základe týchto kritérií sa môže v Poľsku a na Liptove predstaviť jedenásť kajakárov, deväť kajakárok, jedenásť kanoistov a deväť kanoistiek. Toto je maximálny počet, či sa v skutočnosti aj naplní, uvidíme. Môže sa napríklad stať, že z tých, ktorí už majú istú účasť v Ivrei, sa niektorí na nominačných pretekoch nezúčastnia. Záleží na tom, ako im zapadajú do ich prípravy na majstrovstvá Európy.“

Slovenskí slalomári si v najbližších týždňoch veľa neoddýchnu. Najprv na nich čakajú preteky v Ivrei, potom nominačné súboje a následne druhý májový víkend už spomínaný dôležitý európsky šampionát. Ani potom však nebudú mať voľno, keďže chvíľu na to na nich čakajú ďalšie nominačné preteky – tentoraz na seriál Svetového pohára a najmä na majstrovstvá sveta, ktoré budú v septembri v Čunove. Pri tomto kanáli sa v týchto dňoch stále naplno pracuje, a tak je namieste otázka, či nie je ohrozené aj zorganizovanie svetového šampionátu... „Z pohľadu vody určite nie, verím, že nový kanál bude pripravený v dostatočnom časovom predstihu. Iná vec sú finančné prostriedky, keďže v tomto neľahkom období nie je jednoduché zohnať ich. Ja som však vždy bol a aj tentoraz budem optimista a verím, že sa všetko skončí dobre a v septembri zorganizujeme majstrovstvá sveta na veľmi dobrej úrovni,“ dúfa športový riaditeľ sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky.

Dovtedy však čaká v tomto roku na vodných slalomárov ešte poriadne nabitý program. „Ak vyjde všetko tak, ako je naplánované, bude toho naozaj dosť a je aj na nás všetkých, ako sa to nakoniec skončí. Aj tu v Ivrei si však všetci dávame veľký pozor, aby sme sa vyhli prípadným koronavírusovým problémom. Dokonca sme aj ubytovaní v minitímoch a snažíme sa vyvarovať stretnutia s väčšími skupinami ľudí. Vieme, že to isté na nás čaká aj v najbližších týždňoch a ešte asi aj mesiacoch. Pandemická situácia sa však postupne predsa len zlepšuje, takže je predpoklad, že tento vodnoslalomársky rok sa na rozdiel od predchádzajúceho dočkáme všetkých významných podujatí,“ dodal Lukáš Giertl. 

MÔŽU ŠTARTOVAŤ NA NOMINAČNÝCH PRETEKOCH

  • KAJAKÁRI: Grigar, Halčin, Gonšenica, Stanovský, Blaščík, Buran, M. Štaffen, P. Mráz, Galovič, Stanko, Málek
  • KAJAKÁRKY: Stanovská, Haššová, K. Ďurecová, Chlebová, Dukátová, Kaliská, Mintálová, Simonidesová, Z. Paňková
  • KANOISTI: Martikán, Slafkovský, Beňuš, Mirgorodský, Macúš, Dodok, Dieška, J. Mráz, Riegel, Ivanecký, D. Štaffen
  • KANOISTKY: Škáchová, Stanovská, Luknárová, Z. Paňková, Maceková, Chlebová, M. Ďurecová, Glejteková, Dukátová

JÁN JEŽÍK, denník Šport, 7. 4. 2021
FOTO FACEBOOK (Ivrea Canoa Club), PAVOL UHRIN

Dňa 07.04.2021

Preteky

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024