Našim slalomárom domáca trať sedí a  odrátavajú posledné dni do svetového šampionátu

MAJSTROVSTVÁ SVETA V KANISTIKE NA DIVOKEJ VODE, BRATISLAVA - ČUNOVO (22. - 26. SEPTEMBER 2021)

Do štartu majstrovstiev sveta v kanoistike na divokej vode v bratislavskom Čunove zostáva už iba zopár dní. Pretekári, ktorí majú dočasne stan rozložený v šamorínskej bubline, majú za sebou prvé tréningy na vode novej trate. Tá v uplynulých týždňoch prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Štvrtkový tréning bol prístupný aj pre pozvaných novinárov a naši reprezentanti si tak po ňom plnili mediálne povinnosti.
 

V slovenskom tíme je viacero vodných slalomárov, ktorí majú predpoklady na to, aby atakovali najvyššie priečky. Platí to napríklad o úspešnom olympionikovi z Tokia Jakubovi Grigarovi. Ten zrekonštruovaný čunovský kanál označil za jeden z najnáročnejších na svete. „Sú to pre mňa zatiaľ veľmi pekné pocity, je to ťažký kanál, kde sa od začiatku až do konca stále niečo deje. Človek musí neustále niečo riešiť. Myslím si, že nám Slovákom by to mohlo vyhovovať, keďže máme celkom dobre rozvinutú techniku, takže verím, že to potom zúročíme v tých pretekoch,“ povedal 24-ročný zverenec Stanislava Gejdoša.

Priznal, že v závere sezóny nie je v optimálnej forme a aj preto pred šampionátom zatiaľ nemá konkrétne ambície. „Pomaly sa to zlepšuje, ale ešte potrebujeme  niektoré veci vyladiť a verím, že sa nám to počas najbližších tréningov podarí. Po olympijských hrách prišlo do toho toľko vecí, že tréning išiel trochu do úzadia a kondička išla dole. Skúsim to ešte za ten týždeň vyladiť. Na pretekoch uvidíme. Závisí aj od toho, ako postavia trať. Sú to preteky na domácej vode. To vždy vytvára príjemnú atmosféru a veľmi sa teším, že môžeme ‚zabaliť‘ sezónu v takomto štýle,“ uviedol kajakár z Liptovského Mikuláša.

JANA DUKÁTOVÁ SA NA DOMÁCOM ŠAMPIONÁTE ROZLÚČI S KARIÉROU

Kým pre ostatných pretekárov pôjde o záver sezóny, dvojnásobná účastníčka olympijských hier Jana Dukátová sa bude v Čunove lúčiť s kariérou. „Bude to moje posledné reprezentačné vystúpenie. Je náhoda, že to bude práve na domácej vode, ale veľmi ma to teší. Nie každému sa podarí rozlúčiť sa v domácich podmienkach. Myslím si, že to budú úplne iné preteky, ako všetky ostatné v mojej kariére, keď som často bola pod extrémnym tlakom. Chcem si to najmä užiť. Keď nebudem mať radosť, určite nebudem ani spokojná s výsledkom. Pokúsim sa vydať zo seba maximum, aby som spokojne a s úsmevom mohla odísť,“ vyhlásila 38-ročná zverenka svojho partnera Róberta Orokockého.

V mužskej K1 nebude na štarte chýbať skúsený Martin Halčin. „Cítim sa dobre, hoci som trošku unavený. Teraz bolo viac toho cestovania, keďže sme nedávno prišli z Francúzska. Na jeden deň som išiel domov, mal som nejaké povinnosti v Mikuláši, a potom som sa ponáhľal naspäť na nomináciu v krose. Som teda taký ucestovaný, ale z toho sa vyspím a na pretekoch ma to už nesmie limitovať. Chcel by som sa dostať do finále a tam sa už uvidí. Buď to klapne alebo nie,“ myslí si rodák z Košíc.

Na domáce majstrovstvá sveta sa teší deviata kajakárka z olympijského Tokia Eliška Mintálová. „Jazdí sa mi veľmi dobre a verím, že by som mohla nadviazať na predošlé pekné umiestnenia. Chcem predviesť solídne a vyrovnané jazdy. Stále mám také jazdy, kde niečo ťuknem a robím zbytočné chyby. Chcem preto najmä kvalitne zajazdiť, a to môže priniesť aj pekný výsledok. Trať v Čunove je po rekonštrukcii oveľa náročnejšia. Je tu veľa valcov, treba si dávať pozor. Je to veľmi silový kanál. Už po polhodinovom tréningu mám vyťahané ruky ako inde po týždni,“ povedala.

Alexander Slafkovský

Tradične vysoké očakávania má jeden z najlepších svetových kanoistov, skúsený Alexander Slafkovský. „Voda mi chutí. Jazdí sa mi fajn, ešte máme pár dní na doladenie. Na pretekoch chcem ukázať maximum a uvidíme, ako sa to odzrkadlí na časomiere. Všetci chcú vyhrať a keď na to športovec má, tak má oprávnene najvyššie ambície. Keď som zajazdil dobre, vždy som skončil v prvej trojke, takže to je môj cieľ aj teraz. Myslím si, že stále mám na to, aby som na popredných priečkach miešal karty,“ verí Sašo.

Jedným z jeho konkurentov bude 22-ročný Marko Mirgorodský. „Kanál sa mi páči, myslím si, že rekonštrukcia sa podarila celkom fajn. Jazdí sa mi tu dobre. Teším sa na preteky. Verím, že dovtedy ešte trochu vyladím formu a nadviažem na výsledky z pretekov Svetového pohára. Chcem ukázať dobrú jazdu bez chýb a verím, že by to mohlo stačiť na dobrý výsledok, ale konkrétne ciele si nedávam,“ prezradil.

Aj v kategórii C1 žien bude na trati slovenská účastníčka nedávno skončenej olympiády v Tokiu – Monika Škachová. „Je pre mňa česť, že budem môcť opäť jazdiť na domácej vode, ale je škoda, že to nebude pred divákmi. Určite by prišlo veľa ľudí. Budem sa snažiť dosiahnuť čo najlepší výsledok a jazdu si zároveň užiť. Síl už ubúda, sme na konci sezóny. Už sa sústredím iba na tieto preteky a potom bude priestor na oddych,“ uzavrela zverenka Tomáša Mráza z klubu KTK Dukla Liptovský Mikuláš.

Majstrovstvá sveta vodných slalomárov v Čunove sa začnú v utorok 22. septembra a vyvrcholia v nedeľu 26. septembra. Finálové preteky budú vysielané v sieti IBU, Slovenskej televízii, Českej televízii a na stanici Eurosport. 

(TEXT: Samuel Prekop)

Dňa 16.09.2021

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024