Naši v hliadkach získali striebro a dva bronzy!

MAJSTROVSTVÁ SVETA V KANOISTIKE NA DIVOKEJ VODE - ČUNOVO, BRATISLAVA (22. - 26. SEPTEMBER 2021)

Bratislava 22. septembra – Slovenskí reprezentanti si na úvod domácich majstrovstiev sveta v kanoistike na divokej vode v bratislavskom Čunove (22. - 26. septembra) vybojovali tri cenné kovy. Strieborné medaily získali v súťaži hliadok kajakári, na bronzový stupienok sa postavili kanoisti a kajakárky. Kanoistky boli piate.

Domáci svetový šampionát sa začal pre Slovensko úspešne. Podujatie otvorila tímová súťaž 3xK1 a naše družstvo v zložení Eliška Mintálová, Jana Dukátová a Soňa Stanovská získala bronz. Slovenky zaostali za víťaznými Britkami o 6,48 sekundy. „Myslím si, že jazda bola relatívne dobrá, vedeli sme na seba reagovať. Škoda tých ‚ťukov‘, to ma trošku mrzí. Mohla z toho byť ešte lepšia pozícia. Máme bronz a treba sa z toho tešiť,“ opísala jazdu so štyrmi trestnými sekundami Mintálová.

Program sa hneď ráno dostal do mierneho sklzu, čo ovplyvnilo aj naše pretekárky. „Tým, že sa štart posunul o tridsať minút, už sme boli prezlečené a chceli sme sa ísť rozjazdiť. Do toho pršalo a fúkalo, tak sme museli zase ísť do tepla. Myslím si, že jazda bola napriek všetkému veľmi dobrá. Ja som v reprezentácii v K1 prvýkrát a hneď mám medailu, takže som spokojná,“ uviedla po premiére v súťaži hliadok Stanovská.

Najskúseňejšou členkou slovenskej reprezentácie bola Dukátová, ktorá sa na bratislavskom podujatí lúči s aktívnou kariérou. „V poslednej dobe sa nám v hliadkach príliš nedarilo, veľakrát sme odchádzali bez medaily aj tam, kde sme ju mohli získať. Sme radi, že sa nám to podarilo teraz v domácom prostredí a hneď v prvej kategórii. Máme za sebou jeden desaťminútový tréning hliadok, kde sme si na seba ledva zvykli, takže je to super. Vstávali sme skoro a napokon sme tu v tomto počasí museli vyčkávať. Tak to niekedy býva, treba sa prispôsobiť. Teším sa, že hneď po prvom dni máme medailu,“ vyhlásila 38-ročná rodáčka z Bratislavy, ktorá získala na MS medaily v hliadkach aj v rokoch 2009 (striebro), 2011 (zlato) a 2014 (bronz).

Výsledky - 3xK1 - ženy: 1. Veľká Británia (Woodsová, Pennieová, Franklinová) 101,24 (0), 2. Česko (Minaříková Kudějová, Galušková, Nesnídalová) 106,71 (2), 3. SLOVENSKO (Eliška Mintálová, Jana Dukátová, Soňa Stanovská) 107,72 (4)

Ešte o jedno miesto lepšie sa umiestnili v súťaži hliadok kajakári Jakub Grigar, Martin Halčin a Adam Gonšenica, ktorí sa prezentovali výbornou jazdou bez penalizácie. Za víťaznými Francúzmi zaostali o 1,85 sekundy.

„Myslím si, že sme podali celkom dobrý výkon, celá jazda mala hlavu a pätu. Stále sme si nechávali priestor, nemali sme žiadne rizikové momenty, ktoré nám to na pretekoch predtým pokazili. Potom sme čakali, na ktoré miesto to vyjde a to druhé je výborný výsledok. Bolo by skvelé, keby sa nám podarilo vyhrať, ale v tejto konkurencii je skvelé aj to druhé miesto. Jazdí sa na veľmi vysokej úrovni. Kľúčom k úspechu bolo nechať si dostatok priestoru, aby každý mohol robiť to svoje,“ zhodnotil Grigar, strieborný medailista z nedávnych olympijských hier v Tokiu.

Halčin nadviazal na medailu z tímovej súťaže z roku 2015. „Po dlhšom čase sa nám vymenil jeden člen. Už na majstrovstvách Európy nám maličkou chybou ušla medaila. V Londýne to bolo ešte prekvapivejšie, bola náročná trať, chybovalo veľa dobrých tímov. Rovnako ako teraz, zaútočili sme z neskorších štartových pozícií. Myslím si, že táto jazda bola ešte lepšia. Bola tu trochu jednoduchšia trať, museli sme sa vyvarovať chybám. Dôležité bolo, že sme išli čisto. Adamovi sme sa snažili robiť priestor, aby nemusel pribrzďovať. Teší nás, že sme takto vstúpili do domácich majstrovstiev sveta. Vedeli sme, že sme išli pomerne slušnú jazdu, aj tréneri boli spokojní,“ povedal rodák z Košíc.

Nováčikom a najmladším členom kajakárskeho tria bol 21-ročný Gonšenica. „Som veľmi rád, že sa nám podarilo získať medailu. Myslím si, že jazda bola dobrá, išli sme s chladnou hlavou. Veď inak to v takomto počasí ani nešlo,“ pripomenul zverenec Petra Cibáka ml. nevľúdne daždivé a veterné počasie, ktoré v Čunove prevládalo v doobedňajších hodinách.

Výsledky - 3xK1 - muži: 1. Francúzsko (Neveu, Biazizzo, Renia) 91,64 s (0), 2. SLOVENSKO (Jakub Grigar, Martin Halčin, Adam Gonšenica) 93,49 (0), 3. Slovinsko (Kauzer, Srabotnik, Testen) 94,84 (2)

V očakávaní desiateho titulu po sebe nastupovala na trať hliadka C1 mužov. Obhájiť prvenstvo sa im síce nepodarilo, ale medailu predsa len získali – mala bronzový odlesk. Alexander Slafkovský, Marko Mirgorodský a Matej Beňuš mali na prvých Francúzov manko 5,49 sekundy. Slováci pritom boli pôvodne na šiestej priečke, ale napokon im zo šiestich trestných sekúnd dve odrátali.

„Každá séria sa raz končí. Sme trochu sklamaný, ale každá medaila sa cení a na domácej vode ešte viac. V cieli sme ešte chvíľu čakali a až potom nám prišli povedať, že nám odpísali jeden dotyk a že sme tretí. Dovtedy sme si mysleli, že sme až na šiestom mieste. Vietor bol veľmi nepríjemný, ale my by sme na to mali byť zvyknutí, keďže trénujeme tu v Čunove a fúka tu neustále. Bez Miša Martikána to bolo trochu iné, ale Marko Mirgorodský má tiež kvalitu a čaká ho veľká budúcnosť. Snažili sme sa ho podporovať. Snáď si to ďalších majstrovstvách sveta vynahradíme,“ povedal po pretekoch Beňuš.

Na pozícii najstaršieho člena hliadky Michala Martikána vystriedal Slafkovský. „Neprerušili sme sériu medailí, ale je pravda, že všetci čakali na desiatu zlatú. Aspoň vidno, aké je to náročné. Spravili sme chybu ako tím, že sme urobili veľký tlak na Marka na prejazde bránok 5, 6 a 7. Mrzí ma, že je teraz z toho zronený, ale taký je tímový šport. Všetci sme do toho dali maximum a sme radi, že máme aspoň medailu. Ako najstarší som mohol dať väčší dôraz na to, aby sme si viac rozobrali možnosti pri tej kombinácii, ktorej sa Marko aj obával. Mohli sme tam zvoliť aj iný postup. Z tohto pohľadu je to aj moja vina,“ pokrčil ramenami.

Mirgorodský sa stal novým členom družstva, keď z neho vytlačil legendárneho a mimoriadne úspešného Martikána. „Mrzí to, keďže chalani boli deväťkrát majstri sveta. Taký je však šport. Medaila vždy teší, ale zároveň to teraz aj mrzí,“ zhodnotil 22-ročný kanoista.

Výsledky - 3xC1 - muži: 1. Francúzsko (Thomas, Gargaud Chanut, Gestin) 95,34 (2), 2. Česko (Rohan, Chaloupka, Heger) 96,03 (0), 3. SLOVENSKO (Matej Beňuš, Marko Mirgorodský, Alexander Slafkovský) 100,83 (4)

Jediná tímová súťaž, kde Slováci nezískali medailu je 3xC1 žien. Mladé družstvo v zložení Monika Škáchová, Simona Glejteková a Zuzana Paňková obsadilo piate miesto. Pripísali šesť trestných sekúnd a za víťaznými Češkami zaostali o 8,95 sekundy.

„Išli sme celkom peknú jazdu, i keď som spravila dva ‚ťuky‘, ktoré nemuseli byť. To nás odsunulo na horšie miesto. Okrem toho bola tá jazda celkom pekná. Čakali sme trošku lepšie umiestnenie, ale kvôli tým ‚ťukom‚ to nevyšlo,“ uviedla 21-ročná Škáchová.

Najstaršou členkou tria bola o bezmála osem mesiacov staršia Glejteková. „Vedeli sme, že už má Slovensko dve medaily. Tešili sme sa a bolo to pre nás povzbudenie. Mohlo nás to trochu aj nakopnúť. Myslím si, že tá jazda nebola úplne najhoršia. Škoda maličkých chýb, ktoré sa na konci zrátali. Snažila som sa neponáhľať, aby som nerobila zbytočné chyby a robila dobrý priestor dievčatám,“ skonštatovala zverenka Jozefa Martikána V KTK Liptovský Mikuláš.

Dopĺňala ich stále iba 16-ročná Paňková, „V závere som už neudržala nervy na uzde, z mojej strany to bol úplne zbytočný ‘ťuk‘. Videla som Moniku ‘ťuknúť‘, tak som ‘ťukla‘ aj ja. Mrzí ma to, urobila som viacero chýb, ale dala som do toho všetko. Sú to moje prvé majstrovstvá sveta, takže cítim väčšiu nervozitu a zodpovednosť. Snažím sa to čo najviac utlmiť a brať to ako každé iné preteky,“ dodala.

Výsledky - 3xC1 - ženy: 1. Česko (Fišerová, G. Satková, M. Satková) 110,43 s (4), 2. Španielsko (Vilarrublová, Olazabalová, Lazkanová) 112,00 (4), 3. Ruská kanoistická federácia (Minazovová, Muchgalejevová, Sabitovová) 118,05 (4), ... 5. SLOVENSKO (Monika Škáchová, Simona Glejteková, Zuzana Paňková) 119,38 (6)

 

Text: Samuel Prekop
Foto: Peter Brichta

 

Pre viac informácií sledujte našu webstránku: www.canoebratislava.sk

Instagram: www.instagram.com/canoeslalombratislava

Facebook: www.facebook.com/CanoeSlalomBratislava

Dňa 22.09.2021

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024