Mediálny tréning slovenskej reprezentácie pred ME

MAJSTROVSTVÁ EURÓPY V KANOISTIKE NA DIVOKEJ VODE * 26. – 29. MÁJA 2022 * AVS ONDREJA CIBÁKA, LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

Pondelňajší tréning slovenskej vodnoslalomárskej reprezentácie pred nadchádzajúcimi majstrovstvami Európy si domáci reprezentanti odpádlovali za prítomnosti zástupcov médií.

Pozornosť divákov bude určite lákať kajakársky súboj medzi olympijským víťazom Jirkom Prskavcom a strieborným z OH Tokio 2020, domácim Jakubom Grigarom. „Bude tu oveľa viac pretekárov, ktorí tu naozaj veľmi dobre jazdia a zapoja sa do tohto súboja. Čiže by som to neformuloval, že to je len o nás dvoch. Ja sa na to snažím pozrieť, že to bude môj boj proti samému sebe a uvidím, ako to v cieli vydá. S Jirkom sme dobrí kamaráti, rozhodne sa na vode,“ skonštatoval Jakub Grigar.

Onedlho prvootec a mladomanžel je v posledných týždňoch na roztrhanie. „Mám veľmi dobrú partnerku, ktorá vie zaobstarať všetko čo potrebujem, najmä, keď sa potrebujem sústrediť na preteky. Samozrejme, snažím sa jej všemožne pomôcť. Pravda však je, že som mal vždy problém, povedať ľuďom nie. Na tento týždeň mám ale ospravedlnenie, lebo sa sústreďujem na ,Európu‘. Stále však platí, že je to veľmi pekné obdobie. Veľmi sa tešíme na náš prírastok a týždeň po ME nás čaká svadba. Je to trochu náročnejšie čo sa príprav týka, ale je to radostné,“uzavrel Grigar z VŠC Dukla Banská Bystrica.

Na svoj druhý domáci európsky šampionát sa chystá aj kanoista Alexander Slafkovský. „V Mikuláši máme pomenej seniorských vrcholných súťaží, čiže pre mňa je to splnený malý sen. Dúfam, že počasie bude dobré a domáci fanúšikovia nám prídu spraviť skvelú atmosféru,“ rozhovoril sa aktuálny líder svetového rebríčka Medzinárodnej kanoistickej federácie ICF v kategórii C1M.

Súťaženie na domácej vode je jednoducho iné. „Má špecifickú príchuť, to korenie je tu iné. Chodíme po svete, po stabilných miestach už 20 rokov a tu do Mikuláša alebo do Čunova to zavíta raz za 10 rokov. Ceníme si šancu sa ukázať domácim divákom.“

Možno aj preto, že má doma okrem súťažných povinností aj sprievodcovské. „Pre zahraničných kamarátov vodákov som tu styčný bod. Pýtajú sa rôzne, kde je pekáreň, kam ísť na kávu…“ usmial sa pretekár VŠC Dukla Banská Bystrica.

Prvý podtatranský európsky šampionát v roku 2007 vynechal pre zranenie na lyžiach a absolvoval ho ako spolukomentátor. Naposledy v roku 2016 zvíťazil. „No šesť rokov ubehlo a ja som najstarší, ale verím, že aj najskúsenejší pretekár v štartovej listine,“ skonštatoval 39-ročný Alexander Slafkovský.

Na opačnej strane vekového spektra je ešte len 17-ročná vekom stále juniorka Zuzana Paňková. „Vnímam to ako úžasnú príležitosť. Viem, že trať bude ťažká, ale snažím pripraviť v každom jednom tréningu. Som nervózna, ale teším sa.“

Vodnoslalomárska obojživelníčka zo Športového centra polície – jazdí C1 aj K1 má pred sebou fyzicky aj psychicky vypäté dni. „Bude to veľmi náročné, ale urobím všetko, aby som to zvládla. Rada by som preniesla skúsenosti z juniorského šampionátu aj na tento veľký.“

Lanská multimedailistka z juniorských šampionátov vie, že trať Orava je špecifická. „Vie prekvapiť a človek nikdy nevie, čo sa tam môže stať. Ale mám ju rada, je to výzva,“ zhodnotila Paňková.

V predsúťažnom napätí je aj Soňa Stanovská. „Každý od nás očakáva výsledok. Dúfam, že sa mi podarí jazda, ako si predstavujem,“ verí rovnako pretekárka Športového centra polície, ktorá vníma generačnú výmenu vo viacerých štátoch. „Poznáme sa z juniorských pretekov, je čas zmerať si sily medzi dospelými.“

Zodpovednosť cíti aj Marko Mirgorodský, ktorý z reprezentačnej trojice kanoistov vytlačil Michala Martikána. „Nominačné preteky sú špecifické. Nemusíte ich vyhrať, ale musíte podávať stabilné výkony, čo sa mne v prostrednej časti nepodarilo a v posledných pretekoch som čelil veľkému tlaku. Nakoniec sa mi podarilo zájsť dobrú jazdu, aj napriek tlaku, čo môžem brať ako tréning pred veľkým podujatím, kde sa nechodí si len tak zajazdiť. Doma o to viac!“

Už zajtra podvečer o 19.30 je na programe otvárací ceremoniál na Námestí osloboditeľov v centre Liptovského Mikuláša. Vystúpi tanečná škola FREEZY, deti zo Základnej umeleckej školy a dvojnásobný majster sveta vo fitness Michal Barbier s akrobaticko-handbalancingovou show.

Vstupenky na samotné podujatie budú pre fanúšikov k dispozícii priamo v areáli – štvrtok a piatok je vstup zdarma, v sobotu a v nedeľu je cena lístka 3 eurá na deň alebo 5 eur na obe víkendové zápolenia. Lístky sú žrebovateľné, výhercovia majú možnosť stráviť čas v spoločnosti slovenských reprezentantov. V hre je možnosť zaraftovať si so Sašom Slafkovským, vychutnať si večeru s Kubom Grigarom, prípadne zájsť na kávičku s Eliškou Mintálovou či Monikou Škáchovou. Členovia Slovenskej kanoistiky so zaplatením členským príspevkom na tento rok majú vstup voľný. 

Zdroj: canoeliptov.sk (luc), foto: Tomáš Kučera

Dňa 23.05.2022

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024