Kubo Grigar na MS tesne od medaily

*ICF Majstrovstvá sveta v slalome a extreme slalome - 27.-31.7.2022*

Cenné štvrté miesto po jazde bez jedinej penalizácie obsadil vo finále kajakárov na Majstrovstvách sveta v nemeckom Augsburgu Jakub Grigar. Náš reprezentant predviedol už v semifinále skvelý výkon a vo finále dokázal jazdu ešte vylepšiť, napriek tomu to na medailu nestačilo. „Samozrejme, nejaké chybičky tam boli, ale to je vodný slalom. Myslím si, že som reagoval na tú vodu, len niekde to nevyšlo úplne podľa predstáv. Nakoniec si myslím, že moja finálová jazda mala hlavu aj pätu. Dnes boli chalani lepší a podľa mňa majú tie prvé tri miesta zaslúžene.“ rozhovoril sa v cieli Kubo, keď už vedel, že je mimo pódia. Vo finále chýbali domáci favoriti z Nemecka Hannes Aigner aj Stefan Hengst. Zlato získal český kajakár Vít Přindiš, zo striebra sa tešil Giovanni De Gennaro z Talianska a pódium doplnil Francúz Boris Neveu, za ktorým Kubo Grigar zaostal len o 0,63 sekundy. Zo štvrtého miesta sa v cieli radosť pochopiteľne nemal. „Momentálne je to trošku sklamanie, lebo medaila nebola ďaleko, takže človeka to mrzí. Na druhej strane, keď sa pozriem ako išli tie uplynulé dva týždne a že sa mi na vode v tréningoch príliš nedarilo – aj kanál je náročný a je to trochu iný štýl ako to, čo mám rád, tak si myslím, že nakoniec to štvrté miesto nie je až taký zlý výsledok,“ uzavrel náš strieborný medailista z tokijskej olympiády.  

 

Vo finále chýbal ďalší Slovák Adam Gonšenica. Nevyhol sa 4 penalizačným sekundám a keďže elitná desiatka sa zmestila do 2,19 sekundy, na postup do finále nemohol ani pomyslieť. „Už od začiatku mi to moc nekĺzalo a v strede trate mi došli sily, takže sa tam nakopili chyby. To dnešné semifinále vôbec nebolo dobré. Trať je určite náročnejšia v porovnaní s kvalifikáciou. Keď človek trochu mešká v jednej kombinácii, tak sa mu to hneď vypomstí v tých nasledujúcich,“ zhodnotil semifinále zverenec trénera Petra Cibáka mladšieho.

 

 

Veľmi sklamané boli obidve naše kajakárky, ktoré nedávno zažiarili na juniorských majstrovstvách sveta. Eliška Mintálová sa v semifinále vytrápila nielen na protiprúdnej 18-ke.S jazdou vôbec nebola spokojná. „Dnes to bolo fakt zlé. Necítila som sa dobre a asi to aj bolo vidno, že nejdem s takou istotou ako väčšinou štartujem semifinále - a tak to aj dopadlo. Bohužiaľ som spravila chyby hneď hore pod mostom a len sa to nabaľovalo. Je dôležité mať presné zábery v pravý moment. Keď som na bránke urobila zlý nájazd, zabrala som opačnou rukou, vypomstilo sa mi to a potom som musela cúvať. Tá jazda bola od začiatku až do cieľa zlá,“ povedala v cieli smutná úradujúca majsterky Európy z májového šampionátu v Liptovskom Mikuláši.

 

Uplakaná prišla do mixzóny Zuzana Paňková. Kvalifikačnou jazdou viacerým vyrazila dych, v semifinále štartovala až predposledná, ale v cieli boli miesto úsmevu slzy. „Semifinálová jazda vôbec nebola taká, ako som si predstavovala. Mala som tam 50-sekundovú penalizáciu a dva ťuky, ale celkovo s nasadením som spokojná,“ začala hodnotenie Zuzka, ktorá sa tešila na oddych mimo slnka a hluku, ktorý vytvorila 7-tisícová kulisa fanúšikov. „Cítila som sa dobre aj tá voda mi celkom vychádzala. Je trošku vyššia ako včera, takže sa určite išlo lepšie,“ pokračovala mladá Košičanka, ktorú v nedeľu čaká ešte minimálne semifinále C1. „Teraz už mám skúsenosti z tej trate, budem sa to snažiť preniesť. Chcem zájsť dobrú jazdu, s ktorou budem spokojná,“ uzavrela zverenkyňa trénera Petra Murcka.

 

Text: Martina Uličná, Foto: Renáta Daníková

Dňa 30.07.2022

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024