Halčin na MS v extreme slalome šiesty

ICF Majstrovstvá sveta v slalome a extreme slalome - 27.-31.7.2022

Najlepšie umiestnenie v novej olympijskej disciplíne – extreme slalome, obsadil zo slovenskej výpravy kajakár Martin Halčin. Pri účasti kompletnej svetovej špičky najskôr ako jediný muž zo Slovákov postúpil v sobotu podvečer do hlavnej nedeľňajšej časti. V nej absolvoval jednu jazdu a keďže na výsledkovej tabuli skončil z kvarteta štartujúcich na treťom (nepostupovom) mieste, odišiel do stanu k zvyšku slovenskej výpravy. Stihol sa prezliecť, pobaliť takmer všetky veci a zrazu k nemu dobehol športový riaditeľ Róbert Orokocký so slovami „Maťo, poď sa znova obliecť, postúpil si, teraz mi to volali.“

Rozhodcovia totiž zmenili verdikt a náš kajakár postúpil do štvrťfinále na úkor Španiela Travela. Ďalšiu jazdu absolvoval úspešne a moderátor z tribúny oznámil, že Slovák Matej Halčin postupuje z druhého miesta do semifinále.

 

V boji o finále myslel Martin aj na to, že nedávno absolvoval operáciu ramena a nechce sa znova zraniť v polovici sezóny. O medailu tak nakoniec nezabojoval. Na majstrovstvách sveta obsadil v extrémnom slalome skvelé 6.miesto. „Nepočítal som s tým na začiatku ani po prvom vyraďovacom kole, nakoniec sa to zmenilo, takže fajn. Stále je to pre mňa taká sranda, človek nevie, čo má od toho čakať. V semifinále som zmenil taktiku, keďže chalani mi tam po štarte hneď nakládli po rukách a ja som na ne teraz trošku háklivý po tom úraze. Povedal som si, že to znova skúsim zozadu, nech sa bijú medzi sebou a ja ich skúsim predbehnúť. Poradilo sa mi to, bol som tretí, ale už som nestíhal, chytiť sa toho druhého, aby som ho vytlačil ako v predchádzajúcej jazde a paradoxne on mi bránu trošku rozkýval bránku. Ja som chcel zostať na prúde, aby som ich stiahol, že si ju odhodím, no minul som ju,“ hodnotil v cieli Martin Halčin, ktorý mal vyššie ambície predovšetkým v kategórii K1. Do semifinále sa mu žiaľ nepodarilo postúpiť. „Toto umiestnenie v extréme je fajn, ale primárne som slalomár a veľmi ma mrzí, že som neukázal svoj potenciál. Kvalifikáciu som nezajazdil dobre, skončil som veľmi skoro. Nešiel som do Augsburgu s prehnanými ambíciami, stále sa len dostávam do formy, ale na to semifinále som mal. Veľmi ma mrzí, že to nevyšlo,“ uzavrel kajakár z Liptovského Mikuláša.   

 

V kvalifikácii extrémneho slalomu sa predstavilo osem Slovákov, do hlavnej časti postúpili traja. Okrem Maťa Halčina aj Eliška Mintálová so Zuzkou Paňkovou. Obidve skončili vo štvrťfinále. Eliška mala suverénne najlepší štart, držala sa na prvom mieste, ale krátko pred cieľom sa nešťastne prevrátila a vynechala šiestu prekážku. „Štart bol fakt dobrý. Ostatné baby sa ma snažili obkľúčiť, ale ja som im to vrátila a začala som pádlovať na tej strane, kde som mala priestor. Vyzeralo to fakt nádejne. Chcela som si vyskúšať kameň – moby dick po pravej strane, ale možno som mala zlý náklon. Táto loď reaguje inak, než tá slalomová a keďže to netrénujem, nemám skúsenosti, čiže som nevedela správne a rýchlo zareagovať. Škoda, mohla som to štvrťfinále vyhrať,“ hovorila v cieli Eliška Mintálová, ktorá si aspoň čiastočne napravila sklamanie zo semifinále K1. „Loď na extrémny slalom je ťažká, krátka, netočivá a nejde ani dopredu. Voda tu stojí, mení sa a treba vedieť reagovať, čo je na tejto lodi ťažké,“ doplnila naša reprezentantka.

 

Zuzka Paňková uzavrela svoj program majstrovstiev sveta po disciplínach K1 a C1 vo štvrťfinále extrémneho slalomu. „Bolo to náročné. Som rada, že som dnes postúpila z prvej jazdy a skončila až po druhej. Cítim, že som nazbierala dosť skúseností aj v extréme. Na tieto preteky musí byť pretekár reálne pripravený sa pobiť, ale popri tom neublížiť sebe ani druhým. Je to úplne niečo iné, ako klasický kajak na divokej vode. Ja som si najskôr myslela, že mi táto disciplína nesedí, ale už sa do toho dostávam,“ povedala v cieli najmladšia členka našej výpravy na Majstrovstvách sveta v Augsburgu.

 

Text: Martina Uličná, Foto: Renáta Daníková

Dňa 01.08.2022

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024