Strieborný Slafkovský

*ICF Majstrovstvá sveta v slalome a extreme slalome - 27.-31.7.2022*

Ani 4 trestné sekundy neobrali Alexandra Slafkovského na Majstrovstvách sveta v nemeckom Augsburgu o medailu. Náš kanoista potvrdil skvelú formu a obhájil striebro zo šampionátu v Čunove. „To som si až teraz uvedomil, lebo to už bolo pred rokom a podstatné je, čo sa deje teraz. Sedieť v lodi na štarte finále majstrovstiev sveta – to je to, čo chcem, prečo vôbec trénujeme a potom je to už len o jednej jazde, či sa to podarí, alebo nie. Mne sa dnes išlo super. Myslím si, že som ukázal, čo vo mne je,“ rozhovoril sa Sašo, ktorý na víťazného Nemca Siderisa Tasiadisa stratil len 1,18 sekundy. „Jediné ťuky, ktoré som tu za celé majstrová mal, boli v tej finálovej jazde. Stálo ma to zlato, ale ja som veľmi šťastný za to striebro, lebo keď som pricházal do cieľa, prebehlo mi hlavou, že s dvomi ťukmi je po nádejách na akúkoľvek medailu. Pre mňa má toto striebro cenu zlata,“ doplnil náš aktuálne najlepší kanoista na divokej vode.

„Keď prišiel Sašo do cieľa s časom 98 sekúnd plus 2 ťuky, tak som v kútiku duše veril v medailu. Ten časom bol fenomenálny a s tými dvoma ťukmi brať striebro, to je niečo fantastické. Ja ako Sašov osobný tréner som veľmi spokojný. Spoločne sa radujeme z každého úspechu, síce ešte nebol majster sveta, ale ja sa teším, akoby dnes vyhral zlato. Bola to krásna, dynamická jazda s famóznym časom. Sašo má 39 rokov a rozhodne ešte nepatrí do starého železa,“ hodnotil v cieli hrdý tréner Stanislav Gejdoš, ktorý verí, že jeho zverenec sa v nasledujúcej sezóne pobije o olympijskú miestenku. „Ja s tým počítam. Ak nezmení trénera, ja budem stáť pri ňom a podporovať ho,“zasmial sa hrdý tréner.

Slovensko malo v mužskom finále dvojnásobné zastúpenie. Skvelé piate miesto obsadil s čistou jazdou Matej Beňuš. S časom 103,30 sekundy bol v polovici finále kanoistov priebežným lídrom. „Je pekné byť priebežne prvý, ale mal som tam rezervu také 3-4 sekundy na zlato pocitovo. Stratil som to v dolnej časti trate a hneď som vedel, že na medailu to stačiť nebude. Myslel som si, že víťazný čas bude pod sto sekúnd, čo nakoniec nebolo. Tá moja jazda bola od úvodu vynikajúca, len dole som sa nedostal, bohužiaľ napriamo do tej ľavej protiprúdnej bránky, tam som stratil strašne veľa,“ povedal v cieli majiteľ striebornej olympijskej medaily z Ria Matej Beňuš.

 

Vo finále kanoistiek sme zastúpenie nemali, hoci v semifinále sa predstavili tri Slovenky. Do elitnej desiatky však nepostúpili. Zuzana Paňková obsadila s časom 126,02 sekundy 18.miesto. „Semifinále bolo veľmi náročné po psychickej, ale hlavne fyzickej stránke. V strede trate som urobila chybu – podcenila bránku, vynieslo ma a potom som to už nevedela zachrániť. Som dosť sklamaná, ale teraz s tým výsledkom už neviem nič urobiť,“ hodnotila stále len 17-ročná Košičanka.

 

Soňa Stanovská mala v semifinále čas 127,66 sekundy a jeden dotyk na predposlednej bránke. „Moja semifinálová jazda bola celkom dobrá. Hneď na prvom medzičase som počula komentátora z tribúny, že idem najrýchlejší čas. Od stredu trate to už bolo čoraz náročnejšie a ubúdali mi aj sily, napriek tomu som sa cítila stále dobre. Tá moja chyba prišla až na poslednej kombinácii,“ zhodnotila Soňa, ktorá odchádza z Augsburgu s dobrým pocitom. „Nie som sklamaná. Predviedla som dve dobré jazdy. Dôležité je, vyvarovať sa chybám. Ja som už na konci nemala dosť síl, pretože program majstrovstiev je strašne dlhý, ale zvyšok trate bol fajn a z toho sa teším,“ uzavrela naša kanoistka.

 

V kvalifikácii predviedla krásnu čistú jazdu, ale v semifinále žiaľ Emanuela Luknárová nazbierala až 8 trestných sekúnd. „Semifinálová jazda určite nebola podľa mojich predstáv. Trestných dotykov bolo priveľa a nevyšiel mi ani záver pri prejazde z bránky číslo 20 do 21, takže pre mňa je toto semifinále sklamaním. Som vďačná za ďalšiu skúsenosť, ale myslím si, že som bola pripravená, aby som predviedla lepšiu jazdu, čiže som fakt sklamaná,“povedala v cieli naša reprezentantka, ktorá popri kategórii kanoistiek do 23 rokov, zbiera skúsenosti už aj na seniorskej úrovni.

 

Text: Martina Uličná, Foto: Renáta Daníková

Dňa 31.07.2022

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024