Škáchová aj Grigar hladko do semifinále

V stredu sa premiérovo v histórii predstavila pod piatimi kruhmi disciplína C1 žien a olympijský debut to bol aj pre Moniku Škáchovú.

Mladá slovenská reprezentantka si splnila základný cieľ a z kvalifikácie sa prebojovala do semifinále. V ňom chce predviesť čo najlepší výkon a pobiť sa o dobrý výsledok. V tom jej bude pomáhať aj priateľ, ktorý je síce ďaleko, no vďaka náramku stále s ňou.

Talizman v stredu zafungoval a Škáchová si vybojovala postup z 12. miesta. "Mám na ruke náramok od priateľa, mám to vlastne pre to, aby bol stále so mnou," prezradila. Na svojej premiérovej olympiáde si užíva každý moment: "Už len to, že som tu, je pre mňa niečo výnimočné. Pred štartom som si povedala: ´Je pecka, že som tu, načo nejaké stresy.´ Pôjdem to, na čo mám, a to bude stačiť."

V prvej kvalifikačnej jazde obsadila 16. miesto z 22 pretekárok. Zaznamenala čas 123,65 sekundy s dvoma trestnými sekundami. V druhej jazde sa výrazne zlepšila na 114,85 s, hoci taktiež raz "ťukla". Skončila jedenásta s mankom 11,79 s na najrýchlejšiu Britku Mallory Franklinovú. Celkovo postúpila z 12. miesta. "Som rada, že sa mi podarilo postúpiť, bol to môj cieľ. V prvej jazde som spravila chybu, zle som vyhodnotila jednu situáciu a musela som sa vracať späť do brány, čo ma stálo desať sekúnd. Takže som vedela, že mám minimálne takú rezervu. V druhej jazde sa mi to podarilo zlepšiť, vymazať tú chybu a ten čas tomu naozaj zodpovedá. Snažila som sa ísť tak, aby som mala všetky brány pod kontrolou a nestala sa nejaká nečakaná situácia," okomentovala svoje jazdy.

Zo štvrtkového semifinále, v ktorom sa predstaví 18 pretekárok, postúpi do boja o medaily najlepších desať. Monika Škáchová dúfa, že sa medzi ne dostane. "Určite to nebude jednoduché, ale chcem postúpiť. Od Maťa Beňuša som počula, že trať je náročná. Pripravím sa na to tak, aby som nič nepodcenila. Proste dám do toho všetko a uvidím, ako to dopadne," uviedla Slovenka pre TASR.

*******

Slovenský vodný slalomár Jakub Grigar zvládol stredajšiu kvalifikáciu K1 a s prehľadom si zaistil postup do semifinále na olympijských hrách v Tokiu. Po prvej jazde však musel rýchlo ukončiť mediálne povinnosti, keďže v hektickom programe a horúcom počasí mu prišlo trochu nevoľno, no po pár minútach bol opäť v poriadku a v druhej si ešte vylepšil čas.

Pri olympijskom kanáli Kasai panujú náročné podmienky, vysoká teplota vzduchu i vody a vysoká vlhkosť narobili niektorým pretekárom problémy. Menšie mal aj víťaz júnových pretekov SP v Markleebergu. "Prvá jazda bola taká kontrolovaná, veril som, že zaručí postup a aj to tak bolo. Počas nej som sa cítil v pohode, ale potom prišiel taký hektický moment, keď som musel rýchlo utekať na pojazdovú kontrolu. V tom teple a vlhku, ktoré tu máme, som si musel nasadiť respirátor, nejako som to prestal zvládať a pomaličky som začal trošku odpadávať. Musel som vynechať mediálne povinnosti, ale do pätnástich minút sme to dali dokopy a už to bolo v pohode," povedal Grigar pre TASR.

20210728_oh_tokio20_vodslalom_grigar_004799158

Nemilý incident dvadsaťštyriročného pretekára nerozladil. Už v úvodnej jazde si časom 94,37 s zabezpečil postup a v druhej ho ešte vylepšil (92,38 s). S dvoma trestnými sekundami obsadil 8. priečku s mankom +2,24 s na najrýchlejšieho Hannesa Aignera z Nemecka. Zvládol to aj napriek tomu, že takmer štyri dni nebol na divokej vode. Nedovolil mu to nabitý program na kanáli Kasai: "Nebolo to jednoduché, mali sme skoro štvordňovú pauzu od divokej vody. Potom sa nejazdí úplne najlepšie a myslím si, že vv tej prvej jazde to bolo celkom vidno. Nemal som to pod kontrolou, tak ako by som si to predstavoval. Ale zafungovala dobre, postúpil som a v druhej sa mi už išlo oveľa lepšie. Dnes som si to na tej vode užil. Kvalifikácia fungovala ako celkom dobrý tréning."

Pri svojej olympijskej premiére v Riu de Janeiro obsadil 5. miesto, keď ho len dve bránky delili od medaily. Aj teraz má vysoké ambície, ale pred druhým súťažným o nich nechcel hovoriť: "Keďže poznám vodný slalom, nerád by som hovoril o konkrétnych cieľoch. Budem veľmi rád, keď sa mi podarí zájsť jazdu, s ktorou budem spokojný a ktorú budem mať pod kontrolou. Potom budem už len v cieli sledovať, na čo to vydá, a verím, že by to mohol byť nejaký krajší úspech."

VÝSLEDKY Z TOKIA

TASR, FOTO TASR - MICHAL SVÍTOK

Dňa 28.07.2021

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024