Rio sa nedá porovnať s Tokiom

Vodní slalomári majú tri miestenky – jedna patrí kajakárovi Grigarovi – a štvrtú si chcú vybojovať na ME v Ivrei

Slovenskí vodní slalomári sa od vzniku samostatnej republiky nevracali domov z olympijských hier ani raz bez medaily. Celkovo si vybojovali už 14 cenných kovov (8 – 3 – 3), čo znamená, že sú náš najúspešnejší olympijský šport.

Najväčšiu zásluhu na tejto mimoriadnej medailovej zbierke má Martikán, ktorý si ich vypádloval 5 (2 – 2 – 1), Hochschornerovci majú 4 (3 – 0 – 1), Kaliská 2 (2 – 0 – 0) a po jednej získali Škantárovci (1 – 0 – 0), Beňuš (0 – 1 – 0) a Minčík (0 – 0 – 1). Z nich majú šancu na účasť v Tokiu už len dvaja kanoisti – Martikán a Beňuš, ale v nominačnom súboji je zatiaľ na tom najlepšie tretí z našej skvelej kanoistickej partie Slafkovský.

O tom, či si 38-ročný Liptovskomikulášan vybojuje premiérovú účasť na najväčšom športovom podujatí, rozhodnú výsledky na majstrovstvách Európy, ktoré sa uskutočnia druhý májový víkend v talianskej Ivrei.

O druhú miestenku na meno si to medzi sebou rozdajú kajakárka Mintálová a Dukátová, pričom prvá menovaná má oveľa bližšie k prvému vystúpeniu na OH ako Slafkovský. Ak vystúpenie na európskom šampionáte zvládne psychicky, tak o Mintálovej účasti v Tokiu nebude pochýb.

Najzamotanejšia situácia je medzi kanoistkami, ktoré svoju úlohu na majstrovstvách sveta v roku 2019 v španielskom La Seu d'Urgell nesplnili. Trio Škáchová, Stanovská a Luknárová sa vrátilo domov bez olympijskej miestenky, takže na slovenské kanoistky čaká v Ivrei veľmi náročná úloha úspešne zabojovať o posledné voľné miesto do Tokia. Vedenie sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky rozhodlo, že o tom, kto nás bude reprezentovať na ME, rozhodnú nominačné preteky. Prvých dvojo bude už najbližší víkend v poľskom Krakove a ďalších dvojo o týždeň neskôr v Liptovskom Mikuláši. Šancu  vybojovať si miesto na „Európe“ má týchto deväť kanoistiek: Škáchová, Stanovská, Luknárová, Z. Paňková, Maceková, Chlebová, M. Ďurecová, Glejteková, Dukátová. Do Ivrei pocestujú tri najlepšie a ak získajú v Ivrei olympijskú miestenku, tak jedna z nich sa predstaví aj v Tokiu.

Najpokojnejší z našich slalomárov je kajakár Jakub Grigar, ktorý ako jediný sa už môže pripravovať na druhý olympijský štart. Pred necelými piatimi rokmi v Riu de Janeiro skončil piaty, teraz je už podstatne skúsenejší, takže jeho ambície musia byť medailové. „Kubo“ má za sebou prvé preteky v tejto sezóne, keď práve v Ivrei bol najprv v sobotu 28. a v nedeľu sa dostal na šiestu priečku. „Prvý deň som si skôr spravil hanbu, bol to hrozný výkon, ale v nedeľu to už bolo podstatne lepšie. Som rád, že som sa dokázal poučiť z chýb, ktoré som spravil v sobotu. Bolo však vidieť, že som štartoval z plného tréningu,“ hovorí Grigar, ktorý na rozdiel od reprezentačných kolegov zostal ešte spolu s tréningovým partnerom Slafkovským v Ivrei dlhšie: „Do Krakova nepôjdeme, na Liptove ešte netečie v kanáli voda, a tak sme radšej dali prednosť ďalšiemu tréningu v Ivrei. Taliani odišli do Slovinska, máme tu prázdny kanál, takže nám prišlo vhod štvoro dobrých tréningov navyše.“

jakub_grigar_icf_wc2_canoeslalom_21-06_3179

Do začiatku tokijskej olympiády zostáva sto dní, vie už Grigar, ako ich využije? „Plán je jedna vec a skutočnosť iná. V tomto hektickom pandemickom čase si niečo plánovať dlho dopredu sa veľmi nedá, a tak ideme krok po kroku. Ak sa bude dať, tak by som chcel štartovať najmä na pretekoch Svetového pohára a nebudem sa brániť ani ďalším súťažiam, pretože tie sú vždy lepšie ako tréning,“ vysvetľuje Grigar, ktorý na rozdiel od viacerých iných slalomárov už má skúsenosti aj s tokijským kanálom.

„Bol som tam dvakrát. Prvý raz, keď sa ešte len staval a druhýkrát na predolympijských pretekoch. To však bolo ešte v roku 2019 a odvtedy už ani raz. Pokojne sa môže stať, že ak sa nič zásadne nezmení, tak sa do Japonska možno dostaneme až priamo na olympiádu. S Riom sa to nedá ani len porovnať, veď tam som bol pred olympiádou na štyroch sústredeniach. Bude to síce problém, ale podmienky budeme mať všetci – vari s výnimkou domácich slalomárov – rovnaké,“ pokračoval Jakub Grigar, ktorý zároveň dodal: „Teraz sa ukazuje, aké dôležité bolo, že som si vybojoval účasť v Tokiu už v Seu na MS 2019. Neviem si predstaviť, že by som teraz musel ladiť formu na tri-štyri významné podujatia v tomto koronavírusom období.“

JÁN JEŽÍK, denník Šport 14. 4. 2021
FOTO PAVOL UHRIN

 

Dňa 14.04.2021

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024