Reprezentačná sezóna 2020 prerušená

Slovenská kanoistika v tomto stave nemôže niesť plnú zodpovednosť za reprezentantov našej krajiny, ktorých by za týchto okolností vysielala na zahraničné tréningové pobyty a súťaže.

„Je mi to veľmi ľúto, ale musím dnes našich športovcov, trénerov i rodičov informovať, že po dôkladnej analýze, s ohľadom na naše najvyššie priority, ktorými sú zdravie našich športovcov a dlhodobo prístupný, komplexný tréning zameraný na vysokú športovú výkonnosť v postpandemickom období, sme sa rozhodli prerušiť reprezentačnú sezónu 2020 a na úrovni reprezentačných družstiev Slovenska neabsolvovať žiadne z doteraz plánovaných medzinárodných podujatí.

V stave dynamicky rastúceho pandemického rozširovania doposiaľ nepreskúmaných ochorení súvisiacich s COVID-19 nie sme ako vysielajúca organizácia v súčasnej situácii schopní zabezpečiť vysoké hygienické štandardy, ktoré by dostatočne zdravotne chránili našich športovcov a členov realizačného tímu pri ich zahraničných tréningových pobytoch a účastiach na globálnych športových podujatiach, kde sa predpokladá veľké množstvo účastníkov z celej Európy.

Slovenská kanoistika v tomto stave nemôže niesť plnú zodpovednosť za reprezentantov našej krajiny, ktorých by za týchto okolností vysielala na zahraničné tréningové pobyty a súťaže.

S ohľadom na zabezpečenie dostatočných súťažných stimulov pripravila sekcia divokých vôd Slovenskej kanoistiky pre všetkých našich športovcov atraktívny domáci program vo formáte novej série pretekov, ktorá bude organizovaná za účasti našich najväčších hviezd a mladých talentovaných športovcov v septembri a októbri 2020.“

S úctou,
Richard Galovič
predseda sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky (SDV SK)

Lukáš Giertl, športový riaditeľ SDV SK:

„S ohľadom na zatiaľ nejasné opatrenia od organizátorov na zabezpečenie maximálnej ochrany našich športovcov na medzinárodných podujatiach som presvedčený, že je nezodpovedné hazardovať so zdravím pretekárov a realizačného tímu. Naša hlavná priorita je dokončenie olympijskej nominácie v budúcom roku 2021 v talianskej Ivrei a následne uspieť pod piatimi kruhmi v Tokiu a to so zdravými športovcami. Naši športovci získajú týmto rozhodnutím výhodu stabilnejších podmienok na prípravu v domácom prostredí, kde majú momentálne neobmedzené možnosti na tréning a nemusia čakať, či sa niektoré z plánovaných medzinárodných pretekov v konečnom dôsledku zorganizujú, nakoľko vývoj situácie okolo COVID-19 je v Európe stále negatívne dynamický a ťažko predvídateľný.“

Peter Cibák ml., šéftréner mládeže SDV SK:

„Pri mládežníckej reprezentácií do 18 a 23 rokov ide o 40-člennú skupinu - športovcov, trénerov a zástupcov realizačného tímu. Je nereálne zabezpečiť 100-percentný hygienický a zdravotný štandard, čo predstavuje obrovské riziko pre našich športovcov, v nadväznosti aj na nejasné organizačné zabezpečenie usporiadateľa mládežníckeho európskeho šampionátu v Krakove. Nakoľko sa v mládežníckej reprezentácií nachádza aj veľké množstvo športovcov, ktorí nedosiahli 18 rokov a za nich zodpovednosť nesú rodičia, nevie Slovenská kanoistika akceptovať také obrovské riziko.

Robert Orokocký, predseda komisie vrcholového športu výkonného výboru SDV SK:

 „Medzinárodná kanoistická federácia nám doposiaľ nepredstavila hygienické štandardy, ktoré ochránia našich športovcov na plánovaných medzinárodných podujatiach. Zároveň sa sústavne presúvajú termíny rozhodnutia, či preteky budú alebo nie. Za týchto okolností vítam rozhodnutie Slovenskej kanoistiky ako strategické a nadčasové. Naši športovci si tak budú môcť doliečiť zranenia alebo upraviť tréning, pretože doposiaľ sme sa stále na niečo chystali, čo následne posunuli alebo zrušili. Vlastnou sériou pretekov vo fixných dátumoch získa Slovensko nezávislosť a stabilitu, čo športovcom umožní nastaviť si jasný tréningový plán. Zatiaľ to vyzeralo tak, že sezónu len tak všetci prečakáme a nikam sa neposunieme.“

FOTO PAVOL UHRIN

Dňa 09.07.2020

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024