Prvá svetová previerka sezóny vodných slalomárov v Augsburgu

1. SVETOVÝ POHÁR - AUGSBURG (NEMECKO) - 1. - 4. JÚN 2023

Od pondelka trénuje slovenská reprezentácia v dejisku prvého Svetového pohára v nemeckom Augsburgu. Na vôbec prvej umelej vodnoslalomárskej trati na svete sa od 1. do 4. júna predstavia všetky naše hviezdy na divokej vode. Bude to vôbec prvá tohtoročná konfrontácia zo svetovou špičkou. 

Slafkovský a Grigar späť na svetovej vode

Do dejiska minuloročných majstrovstiev sveta sa vrátili naši najúspešnejší reprezentanti strieborný kanoista Alexander Slafkovský a štvrtý najlepší kajakár na svete Jakub Grigar. Sú to pre oboch prvé preteky svetového rangu po augustovom svetovom šampionáte, keď pre zranenia neabsolvovali jesenné dve kolá minuloročného Svetového poháru.

„Obaja jazdia s dobrými pocitmi. Prvý tréning bol zameraný na pripomenutie si vody a už v utorok doobeda sme jazdili intervaly,“ povedal tréner Lukáš Giertl. „Sme v príprave na Európske hry, takže Svetový pohár v Augsburgu bude skvelý na udržanie pretekárskeho tempa, ale našim hlavným cieľom je momentálne poľský Krakow, kde sa budú vyjazďovať prvé olympijské miestenky,“ doplnil tréner Stanislav Gejdoš.

 

Mintálova kombinuje Svetové poháre s prípravou na štátnice

Naša najlepšia kajakárka Eliška Mintálová sa na augsburskej vode cíti dobre. „Prvý tréning prebehol viac menej bez problémov. Tieto prvé Svetové poháre sú určené na to, aby sme sa vedeli porovnať so svetovou konkurenciou, vedeli kde máme rezervy a aby sme následne dokázali zlepšiť a pripraviť sa kvalitne na druhú predolympijskú časť sezóny,“ povedal tréner Elišky Mintálovej Peter Cibák ml. Okrem vodného slalomu ma Eliška momentálne v hlave aj prípravu na štátnice. „Chcem predvádzať konzistentne výkony bez ohľadu na výsledok a uvidím ako to celé vypáli. Bude náročné skĺbiť prípravu na vrcholové podujatia s prípravou na štátnice,“ povedala Mintálová.

 

Skúsený Beňuš sa adaptoval v Augsburgu rýchlo

Strieborný olympijský medailista kanoista Matej Beňuš sa ešte počas víkendu premával na tichej vode na domácej Karloveskej zátoke v Bratislave a už v pondelok poobede naplno zarezával v Augsburgu. „Prvý večerný tréning sme absolvovali po 5 a pol hodinovej ceste,“ povedal tréner Mateja Beňuša Matúš Hujsa. „Tým, že po toľkých rokoch v seniorskej reprezentácii má Matej v Augsburgu odpádlovaných veľa hodín, adaptácia na divokú vodu prebieha rýchlo. V utorok ráno sme absolvovali free tréning s obavami, že sa na trati bude dať jazdiť obmedzene a očakávali sme veľký nápor lodí, ale prekvapivo ranný tréning bol dobrý. Čo je zaujímavosťou, je že pretekári prvý krát v sezóne vytiahli šprickobundy s krátkymi rukávmi na vodu,“ doplnil Hujsa.

Paňková v pozícii kanoistickej jednotky a v Augsburgu odštartuje aj v kajaku

Iba 18-ročná Zuzana Paňková nastupuje na Svetový pohár v Augsburgu v pozícii Slovenskej kanoistickej jednotky. „Z prvých tréningov mám dobré pocity. Bolo trochu náročné preladiť sa zo stabilnej londýnskej trate na augsburgskú, kde sa stále mení voda, ale všetko ide podľa plánu. Mám dosť sily a celkovo sa na vode cítim dobre a teším sa na prvé kolo Svetového pohára,“ povedala Paňková. „V slovenskom reprezentačnom tíme chýba iba Soňa Stanovská, ktorá zvolila inú stratégiu,“ povedal športový riaditeľ Slovenskej kanoistiky – Sekcie Divoká voda Róbert Orokocký. Soňa Stanovská sa ako jediná nominovala do slovenského tímu v kajaku aj kanoe. „V kajaku ju nahradí práve Zuzana Paňková a v kanoe nemáme náhradníčku nakoľko Ivana Chlebová momentálne maturuje,“ doplnil Orokocký.

Nedeľa určená pre novú olympijskú disciplínu kajak kros

Prvé kolo Svetového pohára štartuje vo štvrtok 1. júna o 14:00 kvalifikáciou v kajaku a 2. júna od 8:15 v kanoe. Finálové jazdy budú podľa nového harmonogramu Svetových pohárov v piatok (kajak) o 14:00 a sobotu (kanoe) o 12:00. V nedeľu je od 9:00 na programe nová olympijská disciplína kajak kros, v ktorej nás v Augsburgu bude reprezentovať v ženskej kategórii Eliška Mintálová a Zuzana Paňková a v mužskej Martin Halčin a Jakub Stanovský.

Kompletný program Svetového poháru v Augsburgu:

https://www.canoeicf.com/sites/default/files/2023_csl_wcup_augsburg_cs_2.1.pdf

Text: Andy Zererová 

Dňa 31.05.2023

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024