Majstrovstvá sveta s minimálnym rozpočtom

MAJSTROVSTVÁ SVETA V KANOISTIKE NA DIVOKEJ VODE (BRATISLAVA - ČUNOVO) 22. - 26. SEPTEMBER 2021

V stredu sa v bratislavskom Čunove začnú majstrovstvá sveta v Kanoistike na divokej vode. 

Organizátori netajili finančné problémy a nad usporiadaním svetového šampionátu dlho visel otáznik. Menej ako týždeň pred oficiálnym štartom podujatia je jasné, že sa svetový šampionát uskutoční. Práce na čunovskom areáli sú stále v plnom prúde a keďže roboty je „ako na kostole“, ruku k dielu priložil aj predseda sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Richard Galovič, ktorý sa pri novinároch zastavil s lopatou v ruke.

Hoci situácia je stále nepriaznivá, oproti uplynulým týždňom nabrala pozitívnejší kurz. „Od 15. septembra už organizujeme povinný oficialny tréningový kemp, do vyrovnaného rozpočtu nám však stále chýba 150 000 eur. Svetový šampionát organizujeme v historicky najúspešnejšom olympijskom športe v našej krajine, ale to, čo sa tu deje, je veľmi ponižujúce. Žiadna systémová podpora pre takýto typ podujatia. Žobranie. Je neuveriteľné, že sa ozývajú obchodné spoločnosti aj individuálne osoby a hľadajú spôsoby, ako pomôcť. Ďakujem Ministerstvu školstva, vedy výskumu a športu a pánovi štátnemu tajomníkovi Husárovi za neustále hľadanie riešení. Veľmi si vážime, že Generálnym partnerom šampionátu sa stalo Vodné dielo Gabčíkovo. Nakoniec, súťaže budú prebiehať práve v areáli, ktorého majiteľom je Vodohospodárska výstavba pod gesciou Ministerstva životného prostredia. Niekedy nejde iba o peniaze, ale aj o prejavený záujem a ochotu pomôcť. Vážime si, že pán minister Budaj nás oficiálne prijal a ocenil nielen našu prácu, ako aj obrovské investície Slovenskej kanoistiky do rekonštrukcie tohto štátneho areálu.“ povedal Galovič.

Organizátori robia všetko aby nízka podpora podujatia čo najmenej poznačila samotné majstrovstvá sveta. Od množstva štandardne plánovaných aktivít sa však muselo upustiť. Podstatné v tejto chvíli je však to, že šampionát sa uskutoční. „Rozhodli sme sa tak pre zachovanie reputačného statusu Slovenskej kanoistiky, ktorá je vďaka fantastickej histórii a obrovským úspechom stále vnímaná ako kanoistická veľmoc. Ano, máme obrovské problémy, ale nemôžeme akceptovať, že by sme MS zrušili. Veľmi by to poškodilo reputáciu našej krajiny. Urobili sme teda nejaké rozhodnutia a podstupujeme riziko. Verím však, že nájdeme spôsob, ako sa dostať na nulu z pohľadu príjmov a výdavkov. Je to však veľmi frustrujúca skutočnosť,“ ozrejmil predseda organizačného výboru MS..

Zároveň načrtol, čo sa smerom k majstrovstvám sveta plánovalo, ale pre maximálne zníženie rozpočtu realizované nebude „Zrušili sme kompletný podporný program. Od mediálnej podpory cez otvárací ceremoniál až po aktivity zamerané na posilnenie diplomatickej úrovne Slovenska v medzinárodných štruktúrach športu. Za normálnych okolností sa takýto šampionát musí využiť na všetky jeho presahy, nielen na športové, prezentačne či fanúšikovské. Aj napriek rozpočtovým škrtom však musíme z podujatia vyťažiť maximum aspoň pre pozitívnu motiváciu mládeže a jej návrat k športu.“

Najlepší vodní slalomári a zjazdári z celého sveta už sú na Slovensku. Svetový šampionát by mal privítať približne 800 ľudí z takmer 50 krajín sveta. Ubytovaní sú v X-Bionic Sphere v Šamoríne. „Prvýkrát v histórii nášho športu organizujeme najrozsiahlejšie globálne podujatie na jednom mieste. Celý systém ubytovania a športovania je realizovaný v uzatvorenej bubline, kde všetci spolu bývajú, môžu využívať spoločný transport, koordinované tréningy, ale aj obrovské množstvo presných LAMP testov od nášho partnera, skvelej spoločnosti Multiplex DX na pokrytie zabezpečenie zdravotných aspektov v tejto náročnej pandemickej dobe. V tejto chvíli to teda nie je iba o peniazoch, ale najmä o obrovskej zodpovednosti,“ uviedol Galovič.

"Obrovská nevýhoda je, že nový Lužný most cez Dunaj ktorý by výrazne skrátil prepravu medzi Šamorínom a Čunovom nie je stále otvorený. Cesta na tréning a z tréningu tak trvá namiesto plánovaných 20 minút takmer 50 minút,“ priblížil šéf vodných slalomárov ďalšiu nepríjemnosť, s ktorou sa museli organizátori majstrovstiev sveta popasovať.

„Veľa vecí nejde s našimi plánmi, skôr naopak. Verím tomu, že to komunitu zomkne a že Slovensko bude opäť krajina, ktorá napriek obrovským problémom dokázala so cťou zorganizovať najvýznamnejšie svetové podujatie v jednom z divácky najsledovanejších olympijských športoch. Náš organizačný tím pracuje na najvyššej možnej úrovni a verím, že odmenou nam budú úspechy slovenských športovcov, ktoré nadchnu aj našich skvelých fanúšikov,“ uzavrel Richard Galovič.

Dňa 19.09.2021

Preteky

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024