Kajakársky Jágr túži po Tokiu

Vodná slalomárka Elena Kaliská bude bojovať o účasť na piatej olympiáde

Elena Kaliská a Jaromír Jágr sa narodili v jednom roku – 1972, pričom slovenská kajakárka je od českého hokejistu bez štyroch dní o mesiac staršia. Oboch však spája ešte jedno. Napriek vysokému veku sú stále aktívni športovci. Kým Jágr sa naháňa za pukom na ľade v Kladne, Kaliská bude čoskoro bojovať na divokej vode o účasť na piatej olympiáde.

Prvý raz sa pod piatimi olympijskými kruhmi predstavila v roku 1996 v Atlante a skončila devätnásta. O štyri roky neskôr v Sydney bola štvrtá, ale na ďalších dvoch olympiádach – v Aténach a Pekingu – si už Kaliská vybojovala zlaté medaily. Do Londýna a Ria de Janeiro sa neprebojovala, v internej kvalifikácii neuspela s Janou Dukátovou. O účasť na budúcoročných olympijských hrách v Tokiu si to na nominačných pretekoch znovu rozdá s Dukátovou a tretia do partie je Eliška Mintálová. Ak si Slovenky vybojujú na majstrovstvách sveta v La Seu d'Urgell olympijskú miestenku, do Japonska pocestuje jedna z nich.

„Vidím, že moja výkonnosť stúpa. Áno, sú tam ešte aj nedostatky, ktoré sa budem snažiť odstrániť, ale pozitívne je, že sa cítim na vode čoraz istejšie,” hovorí „Elen“, ktorá na víkendových pretekoch Slovak Open skončila štvrtá. V generálke na prvé nominačné preteky, ktoré budú v rámci štvrtého kola Svetového pohára v nemeckom Markkleebergu na prelome augusta a septembra, však myslela aj na lepší výsledok. „Moja finálová jazda vyzerala nádejne, ale dve trestné sekundy za dotyk jednej bránky a najmä veľká chyba v závere trate ma stáli umiestnenie na stupňoch víťazov. Nič sa však nedeje, musím sa z týchto chýb poučiť, aby som sa ich vyvarovala v rozhodujúcich pretekoch sezóny,“ pokračuje 47-ročná kajakárka, ktorá ešte nemyslí na koniec kariéry.

elena_kaliska_icf_wc2_canoeslalom_21-06_2796

A nemá na to ani dôvod, veď stále patrí k pretekárkam, ktoré majú minimálne finálové ambície. Potvrdzuje to aj fakt, že sa stala v K1 žien víťazkou premiérového ročníka ECA Open Slalom Cupu, čiže Európskeho pohára. Pozostával zo šiestich pretekov a Kaliská v nich zo všetkých kajakárok nazbierala najviac bodov. „Aj mňa samú prekvapilo, keď som videla poradie v našej kategórii pre čunovskými pretekmi, že som medzi najlepšími. Musím sa priznať, že dovtedy som tento rebríček vôbec nesledovala. Nakoniec mi to vyšlo na konečné prvé miesto, čo ma, samozrejme, potešilo. Každé prvenstvo svoju cenu,“ konštatovala Kaliská, ktorá je však realistka. Vie, že konkurencia v novoutvorenej súťaži nebola zďaleka taká silná, ako býva na pretekoch Svetového pohára. „Musím byť objektívna, nie všetky najlepšie kajakárky štartovali na týchto pretekoch, ale v každom prípade vidím pri vzniku ECA Open Slalom Cupu len pozitíva. My máme v programe len päť kôl Svetového pohára a majstrovstvá Európy i sveta. Pretekári, najmä mladí, však potrebujú častejšiu medzinárodnú konfrontáciu a v tomto novoutvorenom seriáli majú na to ideálnu príležitosť. Do programu sa tak dostalo ďalších šesť zaujímavých pretekov, ktoré môžu zaujať aj divákov. Veď napríklad v Čunove sme súťažili aj v miešanej štafete, ktorá je veľmi dynamická a divácky príťažlivá. Aj toto je cesta, ktorou by sme mohli prilákať k divokej vode viac fanúšikov,“ vysvetľuje Kaliská.

Na rozdiel od viacerých našich slalomárov naša dvojnásobná olympijská víťazka sa snaží štartovať na čo najviac pretekoch. „Tie sú vždy najlepší tréning. Je to pre mňa zakaždým novú výzva a dobrá skúsenosť porovnať sa s ďalšími kajakárkami. Navyše mám možnosť vyskúšať si rôzne trate, čo potom môžem využiť v najdôležitejších pretekoch sezóny.“

elena_kaliska_slovakopen_2019_mediatrening_08-08_5513

Na Kaliskú čoskoro čakajú nominačné súboje o Tokio. Ako využije posledné dni pred štartom kvalifikácie? „Stihnem ešte jedno sústredenie v Markkleebergu, potom sa budem pripravovať doma a následne sa znovu vrátim do Markkleebergu, kde máme prvé preteky o nominačné body na OH v Tokiu. Čo bude rozhodovať? Určite aj trochu športového šťastia, aké bude v danej chvíli napríklad počasie a ktorá z nás bude mať pevnejšie nervy. Ja však viem, čo čoho idem. Dôležité je, že moja výkonnosť je stále lepšia a s trénerom Petrom Mrázom spravíme všetko pre to, aby bola najlepšia práve v nominačných pretekoch. Áno, túžim po štarte v Tokiu, bolo by to nádherné, ak by sa mi to splnilo, ale rovnaký sen majú aj Dukátová a Mintálová. Radovať sa však bude len jedna z nás,“ dodala Elena Kaliská.

 

KALISKÁ O 48, NIE O 6 BODOV

Keď vedenie Európskej kanoistickej asociácie zverejnilo konečné poradie kajakárok v ECA Open Slalom Cupe, Kaliská podľa neho zdolala druhú Mintálovú o šesť bodov. „Môj náskok na čele by mal byť väčší. Neviem prečo, ale v konečnom poradí mi chýba 42 bodov za šieste miesto na prvých pretekoch v Markkleebergu. Takže v skutočnosti som získala o 48 bodov viac ako Eliška. To však nie je podstatné, veď je jedno, či ste najlepší o bod alebo o sto,“ povedala Kaliská.

_slovakopensaturday-vc_10-08_7055

JÁN JEŽÍK, denník Šport     

Dňa 14.08.2019

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024