Grigarov tréner Gejdoš: Kubo má skvelý zmysel pre detail

Gejdoš trénuje aj Alexandra Slafkovského, ktorý pod jeho vedením získal niekoľko úspechov, pre Gejdoša je však olympijská medaila vrchol.

Striebro Jakuba Grigara na OH 2020 v Tokiu je výsledkom jeho športového talentu a skvelého zmyslu pre detail. Po výbornom výkone slovenského vodného slalomára v K1 v olympijskom kanáli Kasai Canoe Slalom Centre to uviedol tréner Stanislav Gejdoš. Ten trénuje aj Alexandra Slafkovského, ktorý pod jeho vedením získal niekoľko úspechov, pre Gejdoša je však olympijská medaila vrchol.

Slovenský kajakár vybojoval pre Slovensko druhý cenný kov v Tokiu, trapistka Zuzana Rehák Štefečeková vybojovala vo štvrtok zlato. V ére samostatnosti je to 15. vodnoslalomárska olympijská medaila pre SR, prvá v mužskom kajaku. Na OH 2016 v Riu de Janeiro skončil Grigar piaty. "Pocity a dojmy sú senzačné, je to niečo neskutočné. Urobiť medailu na OH je fantastická vec. Kubo išiel postupne, mali sme nejakú taktiku. Ukázala sa detailná práca, ktorú robíme. Niekedy je slalom o tom, že ste pripravený, ale niečo sa vám zmení a musíte sa rozhodnúť a práve v tom má Jakub pridanú hodnotu, že keď sa niečo zmení, on sa vie vode prispôsobiť. Teraz to ukázal na trati. Druhé miesto v kajakoch je parádne," povedal Gejdoš.  

Grigar mal vo finále stratu 3,22 s na Čecha Jiřího Prskavca. Gejdoš jazdu svojho zverenca označil za skvelú, výhrady voči nej nemal: "Jazda bola kontrolovaná a veľmi stabilná. Pracovali sme na tom rok a pol. Kubo vie jazdiť stabilne aj riskantne, aby to malo hlavu a pätu. Vie čítať vodu a urobí pre ňu to, čo má. Dalo sa niečo zlepšovať, ale je to fakt o detailoch. Ja som šťastný za každú medailu, pred Kubom sa treba pokloniť."

20210730_oh_tokio20_vodslalom_grigar_finale_011799824

Slovenský olympionik dosiahol v semifinále napriek dvom trestným sekundám štvrtý najlepší čas, keď predviedol rýchlu, plynulú jazdu. Vo finále išiel čisto a v cieli sa zaradil na prvú priečku, z ktorej ho zosadil iba suverénny Prskavec. "Keď sme sa po semifinálovej jazde rozprávali, získal istotu. Prebrali sme detailne video, hovorili sme o tom, čo sa ešte dalo zlepšiť, upokojiť a rozbehnúť. Z jeho strany išlo o veľmi profesionálny prístup. Finálovú jazdu si išiel užiť, je to aj o tom. A on to dal," povedal Gejdoš.

Grigarov tréner si jazdu svojho zverenca užíval. Že získa medailu, v to veril hneď po jeho prechode cieľom. Do vody však po potvrdení medailového výsledku skočiť nemohol. "Veril som, keď prišiel do cieľa. Mal som šteklenie v podbrušku. Bol to kvalitný čas a pretekári pred ním išli nie celkom ideálne. Keď už išiel, užíval som si to popri trati, kričal som a pískal. Ale nezávidím pretekárom ten pocit 5 sekúnd pred štartom. Je to však súčasť ich športu. Mali sme zakázané skočiť do vody, ale trhalo ma. Ale pravidlá rešpektujeme."

Čech Prskavec získal zlato suverénne, tretí muž z olympiády z Ria triumfoval aj v semifinále. Gejdoš však verí, že Grigarov čas príde: "Vždy sú všetci zdolateľní. Kubo v prvej jazde ukazoval, že mohol atakovať finálový čas. Keď u mňa začal, bol ako býk. Občas aj nekontrolovateľný. Ale teraz išiel kontrolovane a stabilne. Medaila prišla a ja viem, že prídu aj ďalšie."

Gejdoš spolupracuje s Grigarom rok a pol, trénuje aj Alexandra Slafkovského. Desaťnásobný majster sveta v hliadkach a dvojnásobný strieborný medailista z MS sledoval svojho reprezentačného kolegu v televízii: "Úžasný pohľad, všetkých nás rozplakal. Čo dodať. Veril som v takýto výsledok, spoločne sme trénovali a lebo viem, čím sme si prešli a viem, čo sme tomu obetovali. Strašne som mu to prial. Ukázalo sa, že to bola správna cesta. Je to veľká satisfakcia pre neho i celý tím. Trénujeme spolu, tak aspoň jednému sa to podarilo. Jakub zachránil vodácku česť, mal to na svojich pleciach a bravúrne sa s tým vyrovnal," povedal Slafkovský pre TASR.

20210730_oh_tokio20_vodslalom_grigar_finale_002799815

Tréner oboch slovenských kajakárov má na konte výborné výsledky, ale striebro z OH je pre neho vrchol. Na záver zložil Grigarovi ešte jednu poklonu: "Kubo nemá jednu prednosť, má ich viac. Je silový, rýchlostný, výbušný a má talent precítiť vodu. V tom má navrch, ale je to aj o iných detailoch. Napríklad v psychológii. A toto je výsledok. Keď sa teší a usmieva, je to on. Je veľmi dobrý človek, jeho majú radi aj ľudia. A on hľadá pokoj aj v úsmeve."

TASR, FOTO TASR - MICHAL SVÍTOK

Dňa 30.07.2021

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024