Areál Ondreja Cibáka potrebuje dva a pol milióna

TÉMA DENNÍKA ŠPORT: Prečo hrozí, že Liptovský Mikuláš zruší organizáciu Svetového pohára vo vodnom slalome v roku 2020?

Vodný slalom je najúspešnejší olympijský šport na Slovensku. Naši slalomári si vybojovali pod piatimi kruhmi už štrnásť cenných kovov, pričom sa domov vracali s umiestnením v prvej trojke z každej olympiády v ére samostatného Slovenska. Najviac olympijských medailí má kanoista Michal Martikán – 5 (2 – 2 – 1), deblkanoisti Pavol a Peter Hochschornerovci si vybojovali 4 (3 – 0 – 1), kajakárka Elena Kaliská 2 (2 – 0 – 0) a po jednej získali Ladislav a Peter Škantárovci v C2 (1 – 0 – 0) i kanoisti Matej Beňuš (0 – 1 – 0) a Juraj Minčík (0 – 0 – 1).

Najväčšiu zásluhu na tom má fakt, že sme mali na Slovensku dva špičkové vodnoslalomárske areály, na ktorých mohli naši slalomári bez problémov trénovať a získavať tak drahocenné skúsenosti v porovnaní s ostatnými špičkovými krajinami v tomto nádhernom športe na divokej vode.

Žiaľ, minulý čas spomínaný pri týchto areáloch sme nepoužili náhodou. Mladší z nich je v bratislavskom Čunove, slávnostne ho otvorili v septembri 1996 a ako prvý mal česť spustiť sa dolu kanálom v tom čase čerstvý olympijský víťaz z Atlanty, vtedy ešte len 17-ročný Michal Martikán. Hoci aj čunovský kanál v Areáli vodných športov by už potreboval výraznú rekonštrukciu, aspoň vodný terén je stále náročný na tréning i vrcholné podujatia. Napríklad už je známe, že v roku 2021 sa tam uskutočnia majstrovstvá sveta, čiže presne desať rokov po pre Slovensko veľmi úspešnom svetovom šampionáte v tomto areáli.

Horšie to však je s Areálom vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši, od ktorého otvorenia uplynulo vlani už štyridsať rokov. V tom čase to bol druhý kanál na svete po nemeckom Augsburgu, kde sa v roku 1972 dostal vodný slalom prvý raz do programu olympijských hier. Za ten čas Kanoe Tatra Klub Liptovský Mikuláš v rokoch 2003 - 2006 na ňom zrealizoval čiastočnú opravu slalomových tratí a úpravu terénu celého areálu i parkoviska. Vybudoval cieľový objekt i sociálne zariadenia a od roku 2013 je v prevádzke aj nová moderná lodenica Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. 

V Areáli vodného slalomu Onreja Cibáka sa uskutočnilo veľa významných športových podujatí. Napríklad štyridsať ročníkov Medzinárodného tatranského slalomu, ale aj viacero vrcholných európskych a svetových šampionátov.

Vyrástlo tu množstvo medailistov z vrcholných svetových podujatí, z ktorých sa viacerí predstavili aj na najväčšom športovom sviatku – olympijských hrách. Jednoznačne najúspešnejší z nich je už spomínaný Martikán, ktorý má doma päť olympijských medailí a napriek tomu, že čoskoro oslávi štyridsiatku, stále má oprávnene vysoké ambície a dokonca myslí aj na účasť na OH 2020 v Tokiu. Kaliská je dvojnásobná olympijská víťazka a hoci je od Michala ešte o sedem rokov staršia, aj ona túži po štarte v Tokiu. Na olympiáde sa predstavili aj kajakár Jakub Grigar (5. miesto), kanoista Juraj Ontko (8.), ďalší kajakári Peter Cibák i Ján Šajbidor (zhodne 12.), ako aj deblovka Štrba – Vajs (13.). Na vrcholných svetových podujatiach sa presadili napríklad i kanoista Alexander Slafkovský či deblkanoisti Kubáň – Olejník, ktorí na OH neštartovali. Celkovo si pretekári KTK – Dukla Liptovský Mikuláš vybojovali na MS, ME, SP, MSJ, MS do 23 rokov, MEJ a ME do 23 rokov už 257 medailí. Je to síce pekné číslo, ale jedno je isté: vyše štyridsaťročný areál sa musí zrekonštruovať!

„Aby Areál vodného slalomu Ondreja v Liptovskom Mikuláši naďalej spĺňal parametre svetových slalomových tratí, potrebuje nutne dobudovať najmä prečerpávací systém na zvýšenie prietoku vody a výťah na lode. Týmto by sa zlepšil tréningový proces a možnosti usporiadania vrcholných podujatí počas celej sezóny,“ hovoríprezident Slovenskej kanoistiky Ivan Cibák a ďalej pokračuje: „Na realizáciu tohto projektu už máme aj právoplatné stavebné povolenie, podporu zo Slovenského olympijského a športového výboru, Ministerstva školstva, vedy výskumu a športu SR i Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica, ale žiaľ, chýba nám to najdôležitejšie – peniaze. Potrebovali by sme finančnú pomoc od štátu v rámci investícii rozvoja športovej infraštruktúry, o čo sa snažíme už niekoľko rokov.“

Keď sme ďalej zisťovali o akú sumu ide, Ivan Cibák nič netajil: „Potrebujeme dva a pol milióna eur. Ak ich v čo najkratšom čase nezískame, môže sa stať, že budeme nútení zrušiť zorganizovanie vrcholného svetového podujatia.“

Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) totiž pridelila Liptovskému Mikulášu na rok 2020 augustové kolo Svetového pohára. Vzhľadom na skúsenosti z posledných rokov s malým prietokom vody v kanáli v tomto období je však viac-menej isté, že keď dovtedy Mikulášania nezrealizujú na kanáli prečerpávací systém, tak sa SP v roku 2020 na Liptove neuskutoční. „Nebudeme mať inú možnosť,“pokračuje Ivan Cibák a hneď aj vysvetľuje prečo: „Už vlaňajšie kolo Svetového pohára bolo u nás na hrane. V kanáli sme mali prietok vody sotva osem kubíkov a ideálny je dvanásť – trinásť. Ak však budeme mať vybudovaný prečerpávací systém, tak bez problémov dosiahneme prietok vody trinásť – pätnásť kubíkov, pri ktorom si už prídu na svoje nielen pretekári, ale aj diváci.“

Už v tomto roku sa však v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka uskutočnia majstrovstvá Európy juniorov a pretekárov do 23 rokov. Nie je ohrozené aj ich zorganizovanie? „Tento šampionát sa koná o pár týždňov skôr a pri mladších slalomároch sa dajú usporiadať preteky aj pri menšom prietoku vody. My však už nepôjdeme do takého rizika, v akom sme boli vlani pri organizovaní Svetového pohára. Nemôžeme si dovoliť, aby sa niečo podobné zopakovalo s vodou aj na budúci rok,“konštatuje Ivan Cibák.

Do usporiadania týchto pretekov však zostáva už len rok a štvrť, čo nie je veľa. Dá sa vôbec stihnúť za taký krátky čas zrealizovať po získaní financií vybudovanie prečerpávacieho systému na zvýšenie prietoku vody? „Určite áno. Stavba sa dá zrealizovať za šesť – sedem mesiacov a čo je veľmi dôležité, dá sa postaviť – až na malé výnimky – počas plnej prevádzky areálu. Projekt je hotový, stavebné povolenie máme, klub už do projektu a príprav investoval štyridsaťtisíc eur. Potrebujeme však zohnať finančné prostriedky, aby sme mohli čo najskôr začať s prestavbou. Verím, že u kompetentných nájdeme porozumenie a budúcoročné preteky Svetového pohára usporiadame na zrekonštruovanom kanáli,“ dodal Ivan Cibák.

ČO UŽ VIDELI V LIPTOVSKOM MIKULÁŠI
1984 Európsky pohár
1995 ME juniorov
1998 Svetový pohár
2007 majstrovstvá Európy
2009 ME juniorov a do 23 rokov
2013 MS juniorov a do 23 rokov
2015 Svetový pohár
2016 majstrovstvá Európy
2018 Svetový pohár

ČO BY MALI VIDIEŤ V LIPTOVSKOM MIKULÁŠI
2019 ME juniorov a do 23 rokov
2020 Svetový pohár
2022 majstrovstvá Európy

VIZUALIZÁCIA REKONŠTRUKCIE KANÁLA

foto číslo 1

Klapka 2 – štart trate Orava a začiatok horného vratného kanála.

foto číslo 2

Horný vratný kanál.

foto číslo 3

Klapka 1 - štart trate Váh a zdvihnutá klapka trate Orava.

foto číslo 4

Vyústenie troch čerpadiel do horného vratného kanála.

foto číslo 5

Horný vratný kanál – tri čerpadlá.

foto číslo 6

Pohľad z tribúny na objekt prečerpávania vody, výťah na lode, strojovňu a trafostanicu.

foto číslo 7

Spodný vratný kanál, tri čerpadlá, výťah na lode, strojovňa a trafostanica.

foto číslo 8

Vtok do spodného vratného kanálu smerom k čerpadlám a výťahu na konci slalomovej trate.

foto číslo 9

Vyústenie kanála do rieky Váh – klapka 3.

JÁN JEŽÍK, FOTO KTKLM

Dňa 23.04.2019

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024