Situácia sa dynamincky mení, zdravie je najvyššia priorita

O vplyve nového koronavírusu na prípravu našich vrcholových športovcov hovorí Richard Galovič, viceprezident Slovenskej kanoistiky pre kanoistiku na divokej vode.

Slovenskí športovci sa postupne vracajú zo svojich predsezónnych zahraničných tréningových pobytov späť na Slovensko. O tom, aký súťažný a tréningový program na nich čaká v nasledujúcich týždňoch a aké opatrenia vykonala Slovenská kanoistika v súvislosti so šírením nebezpečného koronavírusu COVID-19 sme hovorili s Richardom Galovičom, viceprezidentom Slovenskej kanoistiky pre kanoistiku na divokej vode.

Ste zástancom centralizácie športovej prípravy, ako to teda reálne funguje v príprave na nasledujúcu olympijskú sezónu?

Centralizácia športovej prípravy má nesporné výhody nielen pre zvýšenie vnútornej konkurencie v tréningovom procese, zníženie ekonomických nákladov, ale aj v lepšej kontrole nad našimi športovcami a ich realizačnými tímami pri ich zahraničných tréningových pobytoch. V aktuálnom nastavení podporila Slovenská kanoistika dva tréningové kempy v tradičných lokáciach. Športovci nášho "olympijského tímu" a prevažná väčšina reprezentačného družstva Slovenska trénovala v Austrálii a mládežnícki reprezentanti a športovci zaradení do Strediska vrcholového športu mládeže absolvovali prípravu v Spojených Arabských Emirátoch.

V obidvoch prípadoch ide o krajiny, v ktorých sa dynamicky rozširuje nákaza obyvateľstva novým typom vírusu. Boli teda pri týchto tréningových kempoch realizované opatrenia na posilnenie zdravotného zabezpečenia našich športovcov?

Globálna epidemiologická situácia sa mení veľmi dynamicky a pravdou je aj to, že športovci vďaka neustálemu cestovaniu, či vysokej tréningovej záťaži ktorá znižuje všeobecnú obranyschopnosť organizmu patria medzi rizikové skupiny obyvateľstva. V čase, kedy naši športovci odchádzali do zahraničia bola situácia v týchto krajinách odlišná od situácie súčasnej. Napriek tomu sme pri ceste do Austrálie odporúčali zmenu leteckých spoločností tak, aby naši športovci neleteli cez Činu. V Spojených Arabských Emirátoch sme po zrušení veľkých profesionálnych cyklistických pretekov práve po etape v Al Ain, kde máme rozložený svoj tréningový kemp pristúpili k "izolovaniu" našich športovcov iba do areálu Wadi Adventure, kde sme im zabezpečili komplexné ubytovacie, stravovacie a tréningové podmienky tak, aby sme v maximálnej miere obmedzili ich styk s "vonkajším svetom" a rovnako sme upravili aj tréningový proces, aby mali dostatok času na kvalitnú regeneráciu. Všetci športovci boli poučení, ako sa majú správať, boli upovedomení o zvýšených nárokoch na hygienu, umývaní rúk, zvýšení odstupu pri komunikácii s ostatnými osobami. Vydali sme zákaz na návštevu verejných priestorov a obchodných centier. Pri stravovaní sme tím presunuli z uzavretej klimatizovanej reštaurácie na terasu, kde je podstatne menší počet osôb. Postupujeme podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie a naši športovci majú vo svojich realizačných tímoch aj zdravotnícky vzdelaných fyzioterapeutov. Na všetkých čaká pomerne dlhá a komplikovaná cesta domov, napriek tomu verím, že sa všetci vrátia v plnom zdraví, čo je aj naša najvyššia priorita.

Pripravujete v súvislosti s vývojom šírenia vírusu v Európe a v Japonsku zmeny pri príprave olympijského tímu a športovcov reprezentačného družstva?

Tak ako som už zdôraznil, zdravie našich športovcov je naša najvyššia priorita. Budeme samozrejme postupovať v súlade s rozhodnutiami globálnych a lokálnych zdravotníckych autorít. Na začiatku týždňa budem v súvislosti s plánovanými pobytmi našich športovcov na predolympijských tréningových kempoch v Tokiu kontaktovať aj lekársku komisiu Slovenského olympijského a športového výboru. S našou komisiou vrcholového športu už intenzívne komunikujeme o záložných plánoch pre organizáciu nominačných pretekov pre majstrovstva Európy v Londýne, kde sa chceme pokúsiť o získanie olympijskej miestenky pre kategóriu C1 ženy tak, aby sme mohli na olympiáde obsadiť všetky súťažné kategórie. V Londýne má navyše vyvrcholiť aj naša interná nominácia o olympiádu a majstrovstvá Európy majú rozhodnúť o menách, ktoré by nás reprezentovali v Tokiu. Samozrejme vnímame, že situácia sa mení každým dňom. Medzinárodná kanoistická federácia dnes rozhodla o posunutí Ázijskej olympijskej kvalifikácie v Thajsku predbežne o jeden mesiac...
Od budúceho týždňa budú v rámci klimatických možností zabezpečené komplexné tréningové podmienky na Slovensku tak, aby naši športovci nemuseli za prípravou cestovať do zahraničia a o ich účasti na plánovaných podujatiach ICF World Ranking Series v Slovinsku, v Nemecku a na tréningových kempoch v Londýne rozhodneme v súlade s globálnym vývojom situácie.

Dňa 09.03.2020

Preteky

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024